Понички

Понички Лакомник
Понички
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
20
Автор
Петя Цанкова, Варна
Лакомник Необходими продукти

За тестото:
4 яйца
4 с.л. краве масло със стайна температура
4 с.л. захар
3 ванилии
1 пакетче ванилова захар с аромат на портокал
2 щипка сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 пакетчета суха мая от по 7 г едното или 1 пакетче свежа мая
2 ч.ч. брашно, тип 650
3 ч.ч. брашно на “Мел София Класик”
(Може да се използват 5 ч.ч. обикновено брашно.)
За пълнежа:
1/2 кутийка подсладено кондензирано мляко
За декорация:
50 г шоколад
1 к.л. олио

Начин на приготвянe

В дълбока купа се смесват и разбиват (може с миксер) яйцата, захарта, ванилиите, кравето масло, солта, маята и топлото мляко. В тава се пресява брашното и се прави кладенче, в което се излива приготвената смес. Замесва се меко нелепнещо тесто, което се оставя да втаса 45 минути. Разточва се на кора с дебелина 0,5 см и се режат кръгове с диаметър 6 см. Излизат около 40 броя. Поничките се пържат в добре загрято олио, на среден огън. Вече изстинали, се пълнят с пълнеж по желание и се поръсват или с пудра захар, или с различни видове топинг. Самото пълнене става с помощта на щприц, а при липса на такъв - чрез разрязване на поничката. Аз ги напълних с кондензирано подсладено мляко и полях с разтопен шоколад. Станаха страхотни, меки и пухкави, и горещо ги препоръчвам!

Да ви е сладичко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц