Пилешкото месо е най-разпространено в световната кухня

Пилешкото месо е най-разпространено в световната кухня Лакомник
Пилешкото месо е най-разпространено в световната кухня
Автор:Лакомник

Пилешкото месо е едно от най-разпространените в света – половината от хората се хранят именно с него. На планетата ни се отглеждат повече от 52 млрд. кокошки или по девет пилета на човек на година. Почти няма нация, която да не се храни с бройлери. Някои прибавят повече ориз или зеленчуци, пържат го или го пекат.  

Историята разказва, че първоначално кокошките са били отглеждани заради яйцата. Едва векове по-късно, месото станало приоритет за производителите.

 

По китайски

Необходими продукти:

300 гр. пилешко филе

1/2 тиквичка

1 голям морков

1 глава лук

1 чушка

1 парче зеле

4-5 скилидки чесън

олио

пресен лук

Кашу

За марината:

1 белтък

1 с.л. царевично нишесте

3 с.л. соев сос

3 с.л. оризов оцет.

За соса:

1 с.л. тъмен соев сос

4 с.л. светъл соев сос

1 с.л. мед

1 с.л. кетчуп

2 с.л. оризов оцет

1 с.л. царевично нишесте

1/2 ч.ч. вода

3 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ивици. В друг съд смесваме всички продукти за маринатата и разбъркваме добре. Добавяме месото. Оставяме да престои около 30 минути. Нарязваме лука и зелето на дребно. Тиквичките и морковите се нарязват на ивички. Сгорещяваме мазнината и запържваме месото от всички страни. Вадим настрани. Задушаваме зеленчуците в тигана. Всеки вид обаче пускаме отделно. Започваме с по-твърдите – лука и зелето. След като станат готови, ги добавяме към месото. След малко слагаме моркова и чушката и действието се повтаря. Последен остава чесънът. Събираме всички продукти обратно в тигана. Заливаме продуктите със соса. Бъркаме докато соса се сгъсти и махаме от огъня.

 

 

По цигански

Необходими продукти:

600 г пилешко месо

2 глави лук

2 моркова

2 червени чушки

2 зелени чушки

1 ч. ч. царевица

1 ч. ч. грах

100 г гъби

олио

сол

черен пипер

магданоз

1 с.л. нишесте

Начин на приготвяне: Нарязваме месото като за кебап. Поръсваме го с нишестето и разбъркваме. Нарязваме лука и чушките на ивици. Морковите пък накълцваме на колелца. Месото запържваме за кратко. Последователно запържваме и зеленчуците. От време на време леко доливаме и малко вода. Когато зеленчуците станат готови, връщаме месото при тях. Поръсваме със сол, черен пипер и магданоз. По този начин се получава пъстро по цигански ястие. 

 

 

По каталонски

Необходими продукти:

6 парчета пилешки гърди

½ ч. л. сол

черен пипер

2 с. л. зехтин

1 глава лук

1 червена пиперка

3 скилидки чесън

400 г. консервирани домати

250 г. пилешки бульон  

1с. л. босилек

150 г. бял ориз

300 г. замразен грах

120 г. маслини  

Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на кубчета. Поръсва се с малко черен пипер и сол. Слагаме пилето леко да се запържи за кратко в колкото се може по-малко мазнина. Оставяме го да се отцеди на салфетка. Отделно се запържват и зеленчуците. Две минути по-късно идва ред на доматите и сока. Идва ред и на бульона, който трябва да е разтворен във вода. Пак се поръсва с малко черен пипер. Зеленчуците се оставят да заврат с още малко вода. След това добавяме ориза. Кипва и спираме котлона. Оставяме да престои така 10 минути. Връщаме месото. Задушаваме отново за около десет минути и идва ред на граха. Оставяме го да заври. Когато грахът стане мек, махаме от огъня. Нарязваме маслините на дребно и поръсваме ориза. 

 

 

По американски

Необходими продукти:

1 пиле

3 с. л. брашно

1 глава лук

350 гр. тиквички

150 гр. наденица

2 скилидки чесън

400 гр. домати

4 с. л. олио

щипка джинджифил

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Започваме от брашното. Смесваме го с черния пипер и солта. Овалваме пилето в сместа. Панираме пилето. Вадим го и в същата мазнина пускаме тиквичките, нарязани на ивици. Добавяме чесъна и джинджифила. Пържим още пет минути. Прибавяме и една супена лъжица брашно с черен пипер. Прибавяме доматите, нарязани на ситно. Кипваме. Разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в тава и завиваме с фолио. Печем на умерена фурна час и половина.

 

 

По египетски

Необходими продукти:

500 гр. пилешки гърди

400 гр. ориз

2 моркова

1 глава лук

5 - 6 скилидки чесън

Сол

черен пипер

олио

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно или рендосваме лука и морковите. Филето правим на малки порции. Запържваме лука. Слагаме след това и морковите. Добавяме месото и пържим 20 минути. Добавяме чесъна, разбъркваме добре и махаме от огъня. Пилето, лука и морковите се изсипват в тавичка. Отгоре се слага изчистеният ориз. Посоляваме и поръсваме с пипер. Заливаме с вода, докато се покрие дъното и част от ориза. Печем час на 170 градуса.

 

  

По аржентински

Необходими продукти:

2-3 парчета пилешки гърди

1 майонеза

2-3 глави лук

200-300 г гъби

кашкавал

Начин на приготвяне: Взимаме дълбока тава. На дъното й слагаме малко мазнина. Нареждаме пилето. Нарязваме лука на кръгчета и го разпределяме върху месото. Поръсваме с подправките. Отгоре се нареждат гъбите. Настъргва се кашкавал. Намазваме отгоре с майонеза.  Печем 35 минути на 200 градуса. 

Още по темата
Още по темата
Древните гърци измислили пудинга
Една телевизионна реклама шокира от доста време българския зрител. Слогънът й гласи: „У дома е там, където има пудинг!”. В този миг всички ние се чудим как...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц