Печена скумрия

Печена скумрия Лакомник
Печена скумрия
Време за приготвяне
Приготвяне
1 час
Порции
Порции
2
Автор
Петя Цанкова, Варна
Лакомник Необходими продукти

1 по-голяма скумрия, почистена и нарязана на порции
50 мл олио (зехтин)
50 мл оцет
30 мл бяло вино
50 мл вода
сок от 1/4 лимон
сол на вкус
1 щипка черен пипер
1 дафинов лист (по желание)

Начин на приготвянe

В йенска тавичка се слагат течните съставки на маринатата и се разбъркват. Порциите риба се осоляват, поръсват се с черен пипер, нареждат се в тавичката и се поливат с лимоновия сок. Покриват се с фолио и се оставят в хладилника за 15 минути да се мариноват.

Маха се фолиото и част от маринатата се отлива в чаша, тъй като в печката течността не се изпарява и рибата няма да се изпече, а ще се свари. Тавичката се слага на горната (високата) скара на конвекторната фурна. Включва се на 230°С за 15 минути. Обръща се и се пече още 15 минути.

Разбира се, общото време за печене зависи от това колко препечена искате да е рибата.

Става чудесна и не е така мазна в сравнение с печената в обикновена фурна. Получава се също така и вкусен сос, ако не сте прекалили с киселината. Поднася се с гарнитура по желание и, разбира се, с чеснов сос.

Да ви е вкусно!

(Рибата може да се изпече и в обикновена фурна, която предварително трябва да е загрята. Тогава върху нея слагам и тънки резени лимон, които махам при обръщането на порциите. Времето за печене е почти същото.)

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц