Бабек

Бабек Лакомник
Бабек
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Велина Нинова, Трявна
Лакомник Необходими продукти

1 пиле
300 г воденички
300 г пилешки сърчица
200 г кайма
по желание на домакинята - 2 свински крачета (за по-добро желиране)
сол
черен пипер
2-3 глави чесън
чубрица

Начин на приготвянe

Пилето се обезкостява. Субпродуктите и свинските крачета се сваряват заедно, като при варенето се добавят цели скилидки чесън и черен пипер. След готовност се нарязват и се омесват с каймата, черен пипер, чубрица и нарязани скилидки чесън. Преди да напълните пилето с приготвената смес, се намазва вътрешната му страна със сол и черен пипер. Вари се на умерен огън, като отново слагате във водата чесън и черен пипер. Всъщност подправките може да си подбере всяка домакиня, но чесънът е задължителен. Готовият бабек се притиска и престоява поне една нощ в хладилник. В Тревненския балкан силните мъже пият силно питие със силно мезе.

Наздраве и добър апетит!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц