Перу е родината на картофите

Перу е родината на картофите Лакомник

Те са основа за бонбони, коктейли, сладка

Перу е родината на картофите
Автор:Лакомник

Перу е родината на десетки от познатите ни днес плодове и зеленчуци като боба и чушките. И до днес в тази държава има още стотици видове ядливи растения, които обаче виреят само там. Като всяка далечна и древна държава, и Перу има своите особени подправки, които не са познати у нас. Например това са лютите чушки ахи, или пък местните пуканки канчита андина, които се сервират като предястие в ресторантите.

На първо място обаче трябва да се поставят картофите. Те започват да се отглеждат из перуанските земи още преди 7000 години. Първите ниви са били близо до езерото Титикака на повече от 3800 м надморска височина. И до днес те се отглеждат на такава височина. И затова не случайно тук можете да опитате всичко от тях – хляб, мармалад, коктейли, бонбони.  

 

Задушена говежда пържола с кантарион

Необходими продукти:

Говеждо филе

2 с.л. чесън, пасиран

2 средни глави лук

4 домата

Пържени картофи (от 5 картофа)

1 чили чушка (жълта), нарязана на тънки ленти

1 с.л. оцет

Олио

Соев сос

Сол и черен пипер

Кантарион

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ивици и го подправяме със сол и черен пипер. Задушаваме чесъна и лютите чушки. Добавяме към тях и месото. Отново задушаваме. Вадим го заедно със соса, който се е образувал. На друго място задушаваме лука, а след това добавяме доматите и оцета. Слагаме месото, добавяме и соев сос. Добавяме пържените картофи. Разбъркваме всичко на бавен огън за около минута. Сервира се с гарнитура ориз и кантарион.

Пилешки гърди  

Необходими продукти:

1,3 кг. Пилешко филе

2 скилидки пресен чесън

2 малки глави лук

1 чаша олио или зехтин

3 чаши ориз

6 чаши пилешки бульон

1 чаша кантарион

1/2 чаша вода

1 чаша замразен грах

2 червени чушки

Сол

черен пипер  

Начин на приготвяне: Подправяме пилешките гърди със сол и черен пипер и ги задушаваме в масло, докато придобият златисто-кафяв цвят и са напълно готови. Махаме ги от съда и в същото масло задушаваме чесъна и лука докато омекнат. Връщаме пилешкото при чесъна и лука, добавяме кантариона и бульона и оставяме да заври. Прибавяме ориза и пиперката. Оставяме да поври на средна топлина, докато водата се изпари. Добавяме граха и оставяме да покъкри на слаб огън, докато ориза се свари.

 

Картофи със сос

Необходими продукти:

250 гр. бяло саламурено сирене

1 чаша сварено мляко

1 скилидка чесън, пасирана

1/4 глава лук, нарязана на дребно

3 с.л. олио

2 чили чушки

2 сварени яйца

1 кг. картофи, сварени, обелени и нарязани на филийки

Начин на приготвяне: Изчистваме чушките от семките и ги пасираме с малко олио. Към пастата добавяме сиренето, млякото, чесъна, олиото, както и едно сварено яйце. Отново пасираме. Няма нужда от сол, заради сиренето. Нареждаме нарязаните на филии картофи и ги поръсваме със соса.

 

Емпанадас

Необходими продукти:

За масленото тесто:

250 г брашно

125 г масло

щипка сол

1 жълтък

вода

За плънка:

5 глави кромид лук

250 г телешка кайма

3 с.л. брашно

1 шепа стафиди

магданоз

мащерка

бульон

зехтин

маслини

Начин на приготвяне:  

Приготвяме маслено тесто. Оставяме го за 30 мин в хладилника. През това време правим плънката, като запържваме последователно лука, нарязан на ивици, месото, брашното, бульона и стафидите. Поръсваме с магданоза и мащерката. Разточваме тестото и режем на кръгове. Върху половината от тях слагаме пълнка и нарязаните маслини. Затваряме добре и притискаме по ръба. Правим цилиндри от алуминиево фолио и с него пробождаме отгоре тестото. Оттам ще излиза парата. Печем в предварително загратя фурна до 240 градуса.

 

Риба тон по перуански

Необходими продукти:

200 гр. консерва риба тон

1 прясна Халапеньо чили чушка

1 малка глава червен лук

1 узрял домат

1 с.л. кантарион, нарязан

Сол

Прясно смлян черен пипер

1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок (1-2 лимона)

2-3 с.л. зехтин

Пресни клончета кантарион (за гарнитура)

Начин на приготвяне: Изсипваме рибата тон в малка чиния. Пърсваме я с чилито и лука. Оставяме я да престои така в продължение на няколко минути. Добавяме доматите, нарязания кантарион, солта и черния пипер. Разбъркваме. Поръсваме с лимоновия сок и малко зехтин. Гарнираме с няколко клонки кантарион.

 

 

Чесново пилешко   

 Необходими продукти:

1/2 чаша зехтин

3 средни глави лук

6 скилидки чесън

4 средни чили чушки

1/2 ч.л. канела

1 с.л. кимион

1 ч.л. босилек

2 чаши фъстъци

1/2 чаша сирене Пармезан

1,5 кг. пилешки гърди

3/4 чаша обезмаслено кисело мляко

Сол

Черен пипер

Варени картофи (за гарнитура)

Начин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в зехтина. Добавяме чили чушките, канелата, кимиона, босилека, сиренето, пилешкото и фъстъците. Разбъркваме добре. Оставяме да покъкри 30 минути. Малко преди да сервираме, добавяме киселото мляко и отново разбъркваме. Като гарнитура използваме варени картофи.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц