Парфе с рикота и кисело мляко

Парфе с рикота и кисело мляко Лакомник

Неустоимо предложение за лесен домашен десерт

Парфе с рикота и кисело мляко
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 гр. рикота

500 гр. кисело мляко

20 гр. бял желатин

1/2 чаена чаша захар- който обича по- сладичко може да завиши захарта

2 прахчета ванилия

200 мл. животинска сметана 30%

шоколадов ганаш или сироп

Продукти за блата на парфето:

3 яйца

4 супени лъжици захар

1 чаена лъжичка бакпулвер

4 супени лъжици със заоблен връх брашно

 

Начин на приготвянe

започнете от блата. Разбийте много добре яйцата със захарта докато увеличат обема си и побелеят. Смесете брашното с бакпулвера и пресейте. Добавете на 3-4 пъти като разбърквате сместа. Опечете блат с размера на формата, в която ще направите парфето. Оставете да се охлади. 

Приготвяне на парфето: желатина изсипете в съд удобен за загряване. Залейте го със сто мл. студена вода и разбъркайте. Оставете за 10 минути да набъбне. Рикотата и киселото мляко трябва да са със стайна температура. Разбивате рикотата с миксер като добавяте захарта към нея.

Разбивате отделно киселото мляко също с миксер и отделяте от него 200 гр., а останалото добавяте към рикотата и разбивате с миксера да се смесят добре. Набъбналият желатин слагате на водна баня да се стопи. Към добре разтвореният на водна баня желатин добавяте оставеното кисело мляко и разбърквате с лъжица.

При непрекъснато разбиване с миксера на средна скорост добавяте желатиновото мляко в основната смес с рикота. Наливате във формата и отгоре внимателно поставяте изстиналият блат, който е с размера на формата, в която желирате. Поставяте 

формата за минимум 4 часа в хладилник (винаги оставям за една нощ). Преди да обърнете готовото парфе с рикота, формата се потапя за 10-15 секунди в гореща вода. Слагате върху формата подноса или чинията и обръщате. Разбивате добре охладената сметана и украсявате отстрани с помощта на пош и накрайник. Поливате с гъст сироп или охладен шоколадов ганаш или сладък сос по ваш избор.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц