Папски вкуснотии зад стените на Ватикана

Папски вкуснотии зад стените на Ватикана Лакомник

Религиозната държава пази вековни рецепти

Папски вкуснотии зад стените на Ватикана
Автор:Лакомник

От стотици години в зад стените на Ватикана се съхраняват истински библиографски съкровища. Сред тях се оказаха и някои рецепти, които все още се приготвят за папските обеди и вечери. От векове в лятна резиденция на светия отец - "Кастел Гандолфо" край Рим има и огромно стопанство с животни и лехи със зеленчуци, предназначени за най-висшите католически духовници.

Садят се картофи, карфиол и варива. Имението имало и собствен обор с повече от 25 крави, курник с 300 кокошки и дори кошери. Тайните издадоха от официалния вестник на миниатюрната държава "Осерваторе Романо". Изданието разказва още, че на територията на резиденцията има дори и малка мандра. По-голямата площ от земята пък е насадена с прасковени и кайсиеви дървета. Има отделна маслинова горичка, от която божиите служители си правят зехтин.

 

Шоколадов пудинг

 

Необходими продукти:

ванилия

1 1 /2 ч. прясно мляко

1/2 ч. сметана

1/3 ч. ч. захар

120 г горчив шоколад

5 жълтъка

 Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 275 градуса. В дълбока тенджера слагаме ванилията, млякото, сметаната и захарта. Оставяме го на котлона да заври. Разбъркваме докато захарта се разтвори. Добавяме шоколада, нарязан на ситно. Разбъркваме докато се стопи и махаме сместа от огъня преди да е закипяла. Преливаме в метална купа. Взимаме по-голям съд и го напълваме с ледено студена вода. Поставяме горещия съд в другия и разбъркваме сместа докато се охлади до стайна температура. Тогава идва ред на жълтъците. Разпределя се във формички. Приготвя се на водна баня. Важно е да ги извадите от фурната преди да се е опекъл напълно и центърът им. Когато станат готови, потопете дъното на всяка формичка в студена вода, за да може по-лесно да извадите сладкишите.

 

Пиле с лимон и зелени маслини

 

Необходими продукти:

За лимоните:

12 тънки резени лимон

зехтин

За пилето:

4 парчета обезкостени пилешки гърди

брашно

5 с. л. зехтин

1/2 ч. нарязани зелени маслини

2 с. л. изцедени каперси

1 1/2 ч. пилешкия бульон

5 с. л. масло

3 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Резените лимон подреждаме върху хартия за печене. С помощта на четка ги намазваме със зехтин. Поръсваме и с малко сол. Загряваме фурната до 325 градуса и печем за около 25 минути.  След това се заемаме с пилето. Нарязаното месо поръсваме със сол и пипер. Овалваме в брашно. Загряваме маслото в дълбок тиган. Пържим пилето по около три минути от всяка страна. В отделен съд разбъркваме маслините и каперсите. Доливаме вода и пилето и оставяме да заври. Добавяме още масло, както и лимона. Поръсваме с две от супените лъжици магданоз. Поръсваме със сол и черен пипер. Преди да се поднесе, се поръсва с останалия магданоз.

 

Задушени ребърца

 

 

Необходими продукти:

1/4 ч. зехтин

800 г свински ребърца

400 г лук

10 скилидки чесън

4 чушки

3/4 ч. л. червен пипер

100 г  доматен сок

1 ч. пилешки бульон

1 ч. бяло вино

4 стръка мащерка

2 дафинови листа

500 г макарони (ригатони)

200 г чаши настърган пармезан

100 г магданоз

 Начин на приготвяне:

Разтопяваме маслото в голяма тенджера. През това време разделяме ребрата. Поръсваме всяко със сол и черен пипер. Запържваме ги от двете страни. Прехвърляме в дълбока купа. Идва ред на нарязаните на ситно лук, чесън, чушки и червен пипер. Тях задушаваме в същия тиган. После добавяме доматите. Прибавете месото към зеленчуковата смес. Доливаме виното, поръсваме с мащерката и дафиновия лист. Оставяме да къкри без капак около два часа. Готовото месо оставете да се охлади добре. Можете да го приготвите и ден преди да го поднесете. Добре е обаче ригатоните да направите непосредствено преди да сервирате. Те се сваряват в подсолена вода. Когато станат готови, се изцеждат от водата и към тях се добавят сирене, магданоз и малко сос от ребърца. В чинията подреждаме първо макароните и отгоре по няколко ребърца. 

 

Карфиол със скариди

 

 

Необходими продукти:

1 глава карфиол

3 скилидки чесън

1 глава лук

1 с. л. олио

1 с. л. кимион

1 ч. л. куркума

Чили

300 г скариди

1 1/2 ч. л. сол

2-3 фурми

кокосово мляко

1 с. л. оцет

Месото на един кокосов орех

За гарнитурата:

ориз басмати

 Начин на приготвяне:

Месото от ореха трябва да смелите в блендер предварително. Заедно с него смелете и чесъна, половината от лука и около половин чаша вода. Другата половина от лука се запържва. Когато стане готов, към него се добавя и кокосовата паста. Поръсва се с подправките. Добавя се малко вода. Оставете да покъкри още няколко минути, но не трябва да завира бурно. Идва ред и на карфола, който е разделен на розички. Оставяме да се вари поне 15 минути. През това време обработваме скаридите. Слагаме ги в малка купа, посоляваме ги. Фурмите правим на каша и ги прибавяме към скаридите. Доливаме едва супена лъжица вода. Разбърква се добре. Към тази смес се добавя карфиолът. Полива се с кондензираното мляко и оцета. Смесваме всичко и оставяме да къкри за кратко, докато скаридите станат готови. Оризът се сварява и се използва като гарнитура. 

 

 

Още по темата
Още по темата
Тирамису – сладката легенда на Италия
Пастата, пицата, фритатата и ризотото са истински легенди на Италия, но не по-малко значива компания им прави и най-сладкият герой в местната кулинария –...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц