Пакистански вкуснотии за всеки ден

Пакистански вкуснотии за всеки ден Лакомник

Пилешко и телешко се преобразяват във водовъртеж от подправки

Пакистански вкуснотии за всеки ден
Автор:Лакомник

Пакистанските рецепти, подобно и на индйските, са изпъстрени с много подправки, които ще впечатлят всеки лакомник. Вкуснотиите там се приготвят и с едни от най-полезните растения на света като например джинджифилът. Благодарение на лютото в манджите пък, можете да помогнете да обмяната си да заработи по-бързо. Ястията, които сме подбрали обаче не са само за обяд или вечеря. Нихари, което означава сутрин, се прави именно за първото хранене за деня. 

 

Питки роти

Необходими продукти:

2 ч. ч. брашно

1 ч. ч. хладка вода

1 щипка сол

олио

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното, заедно със солта. Добавяме постепенно вода. Замесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да втаса за 30 минути в купа, намазана с олио. Разпределяме тестото на малки топки в набрашнена тава. Разточваме всяка на питка. Печем в загрят сух тиган. Добре е той да е с дебело дъно. Печем и от двете страни за по 7 минути.

Пиле 

Необходими продукти:

2 кг пилешки гърди

1 кг лук

50 г люти чушки

100 г настърган кокос

1/2 ч.л. лют пипер

2 ч.л. гарам масала

2 ч.л. коpиандър на прах

1 ч.л. Куркума

сол

1 ч.л. джинджифилова

1 ч.л. чеснова паста

400 г кисело мляко

300 г олио

Начин на приготвяне: Пилето се почиства добре и се нарязва на кубчета. В отделен съд смесваме подправките и чесновата паста. Мариноваме пилето вътре за около два часа. През това време запържваме лука до златисто. Добавяме и маринованото вече месо. Десет минути по-късно добавяме и киселото мляко. Доливаме 150 мл вода. Оставяме да ври 15 минути. Едва накрая добавяме кокоса и лютивия пипер. Оставяме да ври 20 минути.

Лучени бажи

Необходими продукти:

1 голяма глава лук

115 г брашно

2 ч.л. кимион на зърна

1/2 ч.л. куркума

1 ч.л. смлян кориaндър

1 бр. люта чушка

сол

олио

Начин на приготвяне: Нарязваме лука и лютата чушка на ситно. Смесваме в дълбок съд, заедно с брашното и подправките. Добавяме 8 с.л. Вода. Би трябвало да се получи каша. Загряваме олиото в тиган. Загребваме от сместа и пускаме в тигана да се пържи.  Когато извадим готовите топки, трябва да ги оставим върху кухненска хартия, за да се оттече мазнината от тях.

Къри

Необходими продукти:

1 ч.ч. червен боб

3/4 ч.л. куркума на прах

4 ч.ч. вода

сол

1 люта зелена чушка

2 с.л. олио

2 глави лук

1 ч.л. млян джинджифил

1 ч.л. счукан чесън

2 ч.ч. домати

1/2 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. гарам масала

пресен кориандър

Начин на приготвянеОставяме боба накиснат във вода за една нощ. Сваряваме го, заедно с част от куркума, солта и чушката. Оставяме боба на страна. Запържваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме джинджифила и чесъна. Разбъркваме добре. Нарязваме на ситно и доматите. Добавяме ги към сместа. Поръсваме с кориандъра, кимиона и останалата куркума, както и масалата. Разбъркваме добре и добавяме боба.

Нихари

Необходими продукти:

1 кг телешко с кости

3 глави лук

2 с.л. брашно

сух джинджифил

1 пръчица канела

2 кардамонови зърна

2 дафинови листа

2 ч.л. гарам масала

1 ч.л. червен пипер

1 щипкa индийско орехче

1/2 ч.л. куркума, сол

1 с.л. Чеснова

1 с.л. джинджифилова паста

1/2 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.ч. разтопено масло

Начин на приготвяне: Загряваме добре маслото. Нарязваме лука на полумесеци и пържим до златисто. Вадим го от мазнината и в същата добавяме месото с гарам масала, млякото и джиджифилова паста, както и чесновата. Поръсваме със солта, лютия пипер, канелата и куркумата. Слагаме и дафиновите листа. Идва ред на индийското орехче и кардамона. Разбъркайте и долейте вода, докато покрие месото. Оставяме да се готви на слаб огън за 2-3 часа. Когато стане готово, добавяме и брашното. Готвим още десет минути. Гарнираме с пържения лук.

Кебап

Необходими продукти:

250 г телешка кайма

50 г сушен грах

1 глава лук

парче джинджифил

2 скилидки чесън

1 ч.л. Кориандър

1 ч.л. гарам масала

1/2 ч.л. кимион на зърна

1 яйце

олио за пържене

Начин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци на едро, а граха – на половинки. В тенджера слагаме него и каймата да се варят в 250 мл вода. Когато заври, намаляваме степента на котлона. Оставяме да се вари докато изчезне водата. Оставяме да изстине добре. Прехвърляме я в купа. Добавяме лука, чесъна, джинджифила и останалите сухи подправки без гарам масалата. Пасираме всичко. Накрая идва ред на листата от кориандър и гарам масалата. От сместа оформяме кюфтета, овалваме ги в разбито яйце и пържим. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц