Народният певец Николай Славеев: Специалитетът ми е кавърмата

Народният певец Николай Славеев: Специалитетът ми е кавърмата Лакомник
Народният певец Николай Славеев: Специалитетът ми е кавърмата
Автор:Лакомник

Николай Славеев е роден през 1965 година в Сърница. Започва да се занимава с народно пеене още от малък. Казва, че е наследил дарбата на баща си. Въпреки че е човек на изкуството, Николай е завършил специалност “Счетоводство и контрол” в УНСС.

- Вие се славите като добър кулинар. Откъде се научихте?

- Майка ми и баща ми готвеха много добре. Гледах да правя много неща вкъщи, но сега, когато се ожених, оставих на моята съпруга да се грижи за това. Често си правим някои испанския ястия.

- Значи сте склонен да опитвате нови неща?

- Да, обичам чуждата кухня. Бил съм на много места по света – и в САЩ и в Канада. Обичам мексиканската кухня. То прилича на нашенската, защото всеки район има отделен специалитет.

- Но все пак вие сте от Родопите, разкажете за ястията във вашия край.

- Много често при нас се прави клин – това е баница с ориз. Или пък пататник също често се приготвя.

- Всеки готвач си има майсторлък, рецепта, с която се гордее. Коя е вашата?

- Кавърма по родопски.

- Всеки като дете е обичал гозбите на мама или баба. Кой е най-вкусният ви спомен от тези години?

- По нашия край се гледат много картофи. И затова у нас се правеха повече картофени гозби, както и една запечена манджа. Спомням си, че имаше едни запечени картофи, които се разрязваха на две и се слагаха направо на ламарината на фурната. Отгоре им се слагаше малко масло и ставаха много хубави. От другите основни ястия се сещам за шарен фасул с пастърма. Правеха ми и много телешко със зелен боб.

- Вече е почти задължително за една жена да може да готви, но важно ли е и един мъж да се справя в кухнята?

- Да, поне доколкото да може да помага на съпругата си. Понякога, когато си самичък вкъщи, хубаво е да можеш да се справиш сам.

- Работата ви изисква да пътувате из страната. Къде е най-вкусно?

- На всяко място има различни специалитети. Кавърмата, за която дадох рецептата съм я готвил за Никулден в Чикаго. Но определено всяко кътче на България може да те плени с вкус.

- Кога и как храната става песен?

- Винаги, когато готвиш с любов. Когато правиш това, трябва да мислиш само за ястието и за това то да стане по-хубаво. Също така да си тананикаш някоя любима песен.

Кавърма

Необходими продукти: 100 гр телешко месо, 100 гр свинско месо, 2 глави лук, 1 морков, 1 чушка, 200 мл доматено пюре, черен пипер, червен пипер

Начин на приготвяне: Задушаваме зеленчуците и когато станат готови добавяме малко мазнина, например зехтин. След като се задушат се запържва месото. Прибавя се към зеленчуците и се слага и малко доматено пюре. Оставя се да ври с малко вода. Прави се в гювечета. На всяко се чуква по едно яйце отгоре. Преди това се поръсва с подправките.

 

Още по темата
Още по темата
Мерил Стрийп готви по френски
След участието си във филма „Джули и Джулия” актрисата Мерил Стрийп се превръща в запалена кулинарка и се научава да готми. Лентата запалва интереса й към...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц