Най-добрите европейски манджи са в Словакия

Най-добрите европейски манджи са в Словакия Лакомник

Задължително е да опитате пивото и чая с лимон

Най-добрите европейски манджи са в Словакия
Автор:Лакомник

В словашката кухня са преплетени традициите на почти цяла Европа. Страната става напълно независима едва през 1993 година. Дотогава обаче през територията й обаче минават варварите, Римската империя, Унгарското кралство. По-късно влиза и в съюзната държава Чехословакия.

Другият фактор е прекрасната природа на страната. Планините са благодатно място за производството на овче сирене. В цял свят са известни пареница, ощиепок и бриндза. В Словакия ще ви сервират и халушки. Като цяло в страната се правят много ястия от варено тесто. Част от десертите пък са унгарски. От там са дошли и гулашите. Най-важното обаче е да се опита месното пиво, както чаят с лимон и захар.

 

Халушки

Необходими продукти:

400 гр.брашно тип 500

2 яйца

50 гр.масло

Начин на приготвяне: Разбъркваме яйцето и брашното, заедно с малко сол и вода, докато получим тесто.  Накъсваме го на парчета. Пускаме ги в кипяща вода за около десет минути. Прецеждаме ги, измиваме ги със студена вода и ги запължваме леко в маслото.

Заек със сини сливи

Необходими продукти:

1 заек

3 ч. ч.леко червено вино

1 с. л.сушени манатарки

200 г сушени сини сливи

2 зърна бахар

1 дафинов лист

1 ч. л.сушен риган

1 резен целина

1морков

3 с. л.брашно

3 с. л.масло

2 главилук, нарязани на полумесеци

300 гпечурки

1 с. л.студено масло

сол

черен пипер  

Начин на приготвяне: Нарязваме заека на парчета и го заливаме с виното. Дабяваме манатарките, сливите, дафиновият лист, риганът и подправките. Към тях слагаме и целината и моркова. Оставя се да престои така една нощ. Подсушаваме месото и запазваме зеленчуците и подправките от маринатата. Кипваме течността. Махаме пяната, която се образува отгоре и оставяме да изври до половината. Готовото вече месо посоляваме и овалваме в брашното. Сгорещяваме маслото и пържим равномерно от всички страни. В същата мазнина се слага лука и се разбърква докато се задуши. Слагаме продуктите от маринатата, но гледаме да няма сливи между тях. Разбъркваме добре. Връщаме обратно месото. Поливаме с маринатата. Затваряме с капак и оставяме да се задуши на тих огън около 40 минути. Добавяме печурките и сините сливи. Накрая слагаме и малко студено масло. Разбъркваме досато се разтопи и поднасяме.

Гундел

Необходими продукти:

250 г брашно

1 яйце

250 мл прясно мляко

250 мл газирана вода

½ ч. л.сол

2-3 с. л.олио

2 с. л.масло за намазване на палачинките

За ореховия пълнеж:

1½ ч. ч.смлени орехи

200 мл сметана

½ ч. ч.пудра захар

1 ч. л.ванилена захар

1 ч. л.настъргана кора от лимон

1 ч. ч.стафиди

50 мл ром

за шоколадовата заливка:

150 мл прясно мляко

3 жълтъка

50 г тъмен шоколад

50 г какао

3 с. л. захар

2 с. л. масло

50 мл ром

Начин на приготвяне: Разбъркваме брашното с яйцето, млякото, солта и газираната вода. Сипваме го на тънък слой в нагорещен и намаслен тиган. Пържим от двете страни до златисто. След като ги прехвърлим в чиния, веднага ги намазваме с масло. След това започваме да праим пълнежа. Той се приготвя от орехи, разбъркани със сметана, захарта, рома, стафидите, ванилената захар, както и лимонената кора. Намазваме ги с пълнежа и ги сгъваме на четири. Правим и заливка от млякото, жълтъците и захарта. Слагаме ги на котлона на слаб огън и бъркаме непрекъснато. Добавяме шоколада и какаото, които трябва да са разбъркани с 1 с. л. захар. Едва накрая добавяме и маслото и рома. Гарнираме палачинките със соса и останалия пълнеж.

 

Свинско 

Необходими продукти:

За джоланите:

2 свински джолана

1 стрък праз

1 резен целина

1 морков

1 глава лук

4 зърна бахар

1 ч. л. зърна черен пипер

сол на вкус

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. кимион на зърна

100 мл бира

За кнедлите:

400 г отлежал бял хляб без кората

1 ч. ч. горещо прясно мляко

2 яйца

1 с. л. магданоз

2 с. л. меко краве масло

сол на вкус

черен пипер на вкус

За зелето:

500 г фино нарязано кисело зеле

1 глава лук

2 с. л. краве масло

1 ябълка

1 ч. ч. бяло вино

1 ч. л. кафява захар

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Слагаме джоланите да се варят. Във водата пускаме зеленчуците, солта, пипера и бахара. Поръсваме ги с червен пипер, кимион и ги слагаме да се запекат в добре загратя фурна до 200 градуса за поне 20 минути. Поливаме ги с бирата и ги запичаме за още 20 минути. Приготвяме кнедлите като накисваме хляба за половин час в млякото. Добавяме и останалите продукти и правим от полученото тесто топки. Слагаме ги във вряща подсолена вода. Варим ги около 15 минути или докато излуват над водата. През това време запържваме лука в разтопеното масло. След това добавяме и изцеденото зеле. Разбъркваме добре и оставяме на бавен огън. После прибавяме и ябълките и виното. Варим го без капак. Оставяме го на бавен огън за около половин час. По желание можете да добавите и мабко бульон. Добавяме и захарта, подправяме на вкус и запичаме за около половин час на 170 градуса.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц