Минипанетонета

Минипанетонета Лакомник
Минипанетонета
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Мария Ташева, Пловдив
Лакомник Необходими продукти

1/2 пакетче нишесте ванилия
50 мл вода
20 г прясна мая
2 яйца + 2 жълтъка
15 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
125 г масло или мас (аз ползвах мас) 
2 праха ванилия
сокът и кората на 1/2 лимон и 1/2 портокал
стафиди
микс от сушени плодове - по избор
захаросани портокалови корички

Начин на приготвянe

Маята се разтваря в топлата вода с 1 с.л. захар. Ако слагаме стафиди, ги накисваме предварително в малко коняк. Брашното се пресява и 2/3 от него се слагат в купа. Прибавят се 2 яйца, разтворената мая, портокаловият сок и останалата захар. Всичко се разбърква добре с миксер (с бъркалки за тесто) и се оставя да втаса, да утрои обема си. След като сместа втаса, към нея се прибавят двата жълтъка, солта, лимоновият сок, портокаловите и лимоновите кори (настъргани) и ванилията. Всичко се размесва отново с миксера и се добавят останалото брашно и нишестето. Бърка се до получаване на гладко тесто. Мазнината (маслото или маста) трябва да е на стайна температура. При непрекъснато бъркане се добавя към тестото, докато се разтопи и се получи меко и лепкаво тесто. Това тесто отново се оставя да втаса, след което леко го измесваме с ръце, слагаме и захаросаните корички (ако слагаме стафиди и микс от сушени плодове, прибавяме и тях) и го оставяме в хладилника за 3-4 часа. Изваждаме вече стегнатото тесто, измесваме го отново с миксера и го разделяме на топчета, които слагаме в хартиени форми за мъфини, предварително наредени в тава. Оставяме минипанетонетата да втасат около 40 минути. Фурната се загрява на 200 градуса и се слагат да се пекат около 15-20 минути. 

П.П. Трябва да се меси с миксер, защото така влиза повече въздух в тестото и то става много пухкаво, това била една от тайните на италианските майстори.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц