Миди и чипс са запазената марка на Белгия

Миди и чипс са запазената марка на Белгия Лакомник

Можете да ги комбинирате с повече от 1000 вида бира

Миди и чипс са запазената марка на Белгия
Автор:Лакомник

Белгийската кухня е смес от френската и холандската. Според някои обаче спазването на правилата при приготвянето се доближава повече до немския начин на живот. В специалитетите на този народ можете да намерите много ястия с дивеч и пастети. Любимата храна на местните хора обаче са мидите. Затова и с тях има невероятно много разнообразни рецепти. Малката европейска държава е и родината на пържените картофи. Така че не се съмнявайте, че ще ви ги сервират често като гарнитура. Комбинацията от миди и чипс пък е просто запазена марка. А те отлично се връзват с всеки от повечето от 1000 вида бира.

 

Салата по фландърски

Необходими продукти:

500 гр. кисело мляко

2 краставици

20 майонеза

1 яйчен жълтък

1/2 вр. копър

Чер пипер

Сол

Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на колелца. Варим ги за около десет минути в подсолена вода. От жълтъка, майонезата, киселото мляко и половината копър правим сос. Подправяме със сол и черен пипер. Изцеждаме краставиците, поръсваме ги с копър, сол и черен пипер и ги заливаме със соса. Сервираме салатата докато е още топла.

Лучена супа

Начин на приготвяне:  

3 глави едър лук

100 гр. масло

1/2 ч. настъргано сирене "Грюер"

1 л. пилешки бульон

4 дебели филии от франзела

0.5 л. бира

1/4 ч.л. чер пипер

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ивици. Задушаваме го в голям и дълбок тиган, в малко масло. Добавяме бульона, бирата, солта и пипера. Оставяме го да ври на слаб огън с капак поне половин час. Филиите от франзелата се поръсват със сиренето и се запичат. След това, при сервирането, във всяка купа със супа се пуска по една филия.

Миди с пържени картофи  

Необходими продукти:

2 кг. миди

200 мл сухо бяло вино

2 скилидки чесън

100 гр. масло

5 с.л. ситно нарязан магданоз

Чер пипер

Сол

Майонеза

1 лимон

800 гр. картофи

Олио за пържене

Начин на приготвяне: Започваме от приготвянето на мидите. Те трябва да се измият добре. Отворените или счупените от тях се изхвърлят. Варим ги във виното докато се отварят – не повече от две –три минути. Ако някоя не се отвори, се отстранява. Вадим ги, прецеждаме виното и го оставяме да заври отново. Добавяме маслото. Връщаме мидите. Нарязваме картофите за пържене. Оставяме ги за час в купа със студена вода. След това ги слагаме на хартия, за да се отцедят. Загряваме олио до 180 градуса и изпържваме картофите за около пет минути. След това ги пържим още две, но в мазнина, загратя до 190 градуса. Оставяме ги да се отцедят и ги поръсваме със сол. Мидите се разпределят в дълбоки чинии. Поръсваме с магданоза. Слагаме и по една четвъртина лимон. Картофите сервираме в отделна чиния с купичка с майонеза.

Яйца с праз

Необходими продукти:

1 кг. праз

2 яйца

Сок от един лимон

2 с.л. зехтин

1 с.л. майонеза

1 ч.л. дижонска горчица

Няколко каперси

Чер пипер

Сол

Начин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и задушаваме в зехтина на слаб огън. Сваряваме твърдо яйцата. Правим канапе от праза, поръсваме отгоре с лимоновия сок, солта и пипера. Обелваме яйцата и ги намачкваме заедно с майонезата и горчицата. Добавяме каперсите, разбъркваме добре и разстиламе върху праза. Оставяме да престои на студено поне два часа.

Брюкселско зеле по фламандски  

Необходими продукти:

1 кг. брюкселско зеле

125 гр. масло

1/2 ч.л. мляно индийско орехче

Чер пипер

Сол

Начин на приготвяне: Сваряваме зелето в подсолена вода, докато омекне. Изваждаме го и го оставяме да се отцеди. Загряваме маслото в тиган докато стане кафяво. След това пържим в него зелето, докато и то стане кафяво, когато стане готово го поръсваме с индийско орехче, сло и пипер. 

Канелени курабийки   

Необходими продукти:

200 гр. масло

450 гр. кафява захар

100 мл вода

1 яйце

2 с.л. мед

750 гр. самонабухващо брашно

1 щипка сол

2 с.л. канела

30 обелени бадеми

Мляко или яйце за намазване

Начин на приготвяне: Смесваме маслото и захарта и разбъркваме добре. Добавяме водата, яйцето и меда. Смесваме брашното със солта и канелата. Пресяваме го. Добавяме към него и маслената смес. Месим до получаването на хомогенно тесто. След това се оставя да втасва поне 5 часа. От него оформяме 30 топки. Всяка една се сплесква до 1,5 см. Нареждаме ги в тава, на чието дъно е сложена хартия за печене. Върху всяка курабийка се слага по един бадем. Намазваме ги с разбитото яйце или мляко. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц