Малко повече за коноата или защо е препоръчителна консумацията и

Малко повече за коноата или защо е препоръчителна консумацията и Лакомник
Малко повече за коноата или защо е препоръчителна консумацията и
Автор:Лакомник

Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури, наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена, които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.

В киноата има високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него. В нея се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати на белтъчини. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Киноата също е ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.

Как се готви киноа?

Първото, което трябва да знаете е, че преди да правите с нея каквото и да било трябва да я измиете добре.

По принцип в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да я измиете още веднъж с топла вода. За да се пази от тревопасните, тя съдържа т.нар. сапонини - горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2.

Хубавото на това растение е, че няма собствен натрапчив вкус. Дори мога да кажа, че такъв почти липсва. При това положение може да се използва по много начини - за прибавка към всякакви ястия - печени, пържени, салати и др. Киноата съдържа 526 ккал, но трябва да се има предвид, че има отрицателен енергиен баланс т.е. за обработката на 100 гр. организма използва много повече енергия от съдържанието и. Това е причината да се използва масово в диетичното хранене.

Тя е често наричана „идеална” храна, защото е пълноценен протеин. Това растение дава всички необходими хранителни съставки, необходими и нужни на човек за правилно, балансирано и здравословно хранене.

Киноата намалява значително риска от диабет тип 2, благодарение на високото количество фибри, необходими за регулирането на нивата на кръвната захар. Има способност да понижава нивото на лошият холестерол, факт който закономерно намалява риска от натрупването на плаки по стените кръвоносните съдове и сърдечно - съдови заболявания като атеросклероза.

Съдържа подсилващи имунната система минерали, като цинк нужен за тимусната жлеза, която управлява производството на имунните клетки.

Киноата съдържа всички жизненоважни хранителни вещества и е особено подходяща за малки деца и бременни жени.

Високото съдържание на фосфор, желязо и магнезий – всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките.

Помага за бързо заздравяване на рани.

 

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц