Лападът преборва умората

Лападът преборва умората Лакомник

Замества месото във вегетарианското меню

Лападът преборва умората
Автор:Лакомник

Лападът е бил познат още в Античността и за него се носят цели легенди. Този зеленчук бил предпочитан от римските войници, тъй като намалявал чувството им за жажда по време на военни походи. Хораций заявява, че лападът е отлично слабително средство, а Вергилий го споменава като задължително растение за градината на всеки порядъчен селянин.

 

През Средновековието лападът постепенно навлиза във всички аристократични готварски рецепти. В Западна Европа листният зеленчук успява да намери място в различни супи, докато по-късно с негова помощ започват да приготвят специален зелен сос, който е отлична подправка към редица меса и риби.

Още с пукването на пролетта лападът избуява в градините и залива нашия пазар, но вее го има и през зимата. Богат на витамини и минерали, листният зеленчук се превръща в едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора. Редовната му консумация пък от своя страна го превръща в едно от най-разпространените ядливи тревисти растения у нас.

Познати са около 100-150 вида лапад, като само в нашата страна те са около 20.

По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Редица специалисти препоръчват консумирането на лапад от хората, практикуващи вегетарианство, тъй като той успешно може да замести месото на тяхната трапеза.

В химичния състав на лапада влизат витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К;

белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения; минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.

В половин чаша лапад има около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий. Много диетолози препоръчват да добавяте лапад в супите, защото по този начин увеличавате количеството белтъчини, но е необходимо преди това добре да изплакнете листата.

Елементът желязо превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия. Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака. В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Понижава и кръвното налягане.

 

 

Как да го изберете 

Винаги избирайте свежи и зелени листа лапад, тъй като съдържанието на витамин С намалява правопропорционално с остаряването на зеленчука. Например, при беритбата на лапада съдържанието на витамин С е 75 мг%, а след 16 часа - едва 16 мг%. Лападът можете да го съхранявате в хладилник, поставен в полиетиленова торбичка.

Още по темата
Още по темата
Лапад на фурна
Нарязаният ситно лапад се задушава в част от олиото, добавят се подправките. Тавичката се намазва с олио и се поръсва с половината от брашното. В нея се разстила...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц