Кюфтета на скара и картофен пай

Кюфтета на скара и картофен пай Лакомник

Много са апетитни и вкусни, а и лесни за изпълнение

Кюфтета на скара и картофен пай
Време за приготвяне
Приготвяне
120 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г кайма

1 глава лук

1 ч.л. сол

1 кг картофи

щипка босилек

1 морков

2 яйца

1 ч.ч. настъргано сирене

1 к.ч. олио

1 с.л. краве масло

Начин на приготвянe

Каймата се слага в купа. Морковът, лукът и един картоф се почистват и измиват. Стържат се на ренде. Към каймата се добавя половин чаена лъжичка сол, щипка босилек, едно яйце и настърганите зеленчуци. Каймата се омесва и оставя настрани да се овкуси. Всички картофи се белят и измиват. Взема се тенджера и в нея се слагат подготвените картофи. Налива се вода колкото да ги покрие. Добавя се 1 ч.л. сол. Съдът се похлупва. Варят се 60- 70 минути. Смачкват се на пюре. Към тях се добавя 2 с.л. краве масло, едно яйце и стърготините сирене. Пюрето се обърква. Разпределя се в тавичка за печене. Заглажда се отгоре. Правят се шарки с вилица. Полива се мазнина. Пюрето се пече на умерена фурна, 30 минути. От каймата се оформят кюфтета. Пекат се на скара или грил-тиган. Предварително скарата или тигана се мажат с мазнина. Кюфтета се пекат и от двете страни. Когато картофеният пай изстине, се реже на парчета. В порция се поднасят кюфтата, гарнирани с картофен пай.

Още по темата
Още по темата
Телешки кюфтета със сос от патладжани
От каймата, лука, солта, хляба, яйцето и черния пипер се омесва смес за кюфтета, които се пържат в олиото. Отделно в маслото се пържат добре изпечени, обелени и ситно...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц