Купол от шоколадов мус (стъпка по стъпка)

Купол от шоколадов мус (стъпка по стъпка) Лакомник
Купол от шоколадов мус (стъпка по стъпка)
Време за приготвяне
Приготвяне
1 час
Порции
Порции
8
Автор
Магдалена Колибарова, Ловеч
Лакомник Необходими продукти

За купола:
3 големи готови рула – шоколад или ванилия
За тъмния шоколадов мус:
200 мл сварено прясно мляко
2 с.л. захар
1 доза нес кафе
100 г натурален шоколад
1 пакетче желатин
300 мл сметана
2 с.л. захар
За белия шоколадов мус:
200 мл сварено прясно мляко
2 с.л. захар
1 ванилия
100 г бял шоколад
1 пакетче желатин
300 мл сметана
2 с.л. захар
начукани орехи (или други ядки, ореховки, сушени плодове по избор)

Начин на приготвянe

Покрийте голяма купа със свежо фолио и подредете в нея нарязаните на кръгчета 2 рула. Оставете 1, за да оформите дъното на купола.

Подгответе си купичка или тенджерка със заоблено дъно и я покрийте със свежо фолио.

Вече може да започнем с подготовката на муса.

Накиснете желатина с малко студена вода в купичка. Не препоръчвам желатин “Д-р Йоткер” – много е силен и от него мусът става прекалено стегнат и като гумен. Сложете на котлона прясното мляко, кафето, захарта и шоколада и разбърквайте да се стопи.

Не е нужно да завира. Добавете желатина и оставете да се охлади. Разбийте сметаната и захарта и добавете охладената шоколадова смес. Изсипете в подготвената купичка, загърнете с фолиото и оставете в хладилника да се стегне.

Повторете процедурата с продуктите за белия мус.

Изсипете го в покритата с рула купа. В средата изсипете начуканите ядки. Преместете шоколадовия мус във фризера за 10-15 мин, за да го извадите по-лесно. Развийте фолиото и го сложете със заоблената част надолу върху орехите.

Притиснете с ръка, за да потъне и изравнете. Покрийте с парченцата от последното руло и оставете в хладилник да се стегне добре.

Преди поднасянето украсете с цветчета от сметана и портокалови корички.

Добър апетит!

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц