Коледен щолен

Коледен щолен Лакомник

Майсторски сладкиш, който придава повече празничност на коледната трапеза

Коледен щолен
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г  брашно

250 г краве масло

5 жълтъка

2 пакетчета ванилия

1 лимон

1/2 ч.л. сол

100 г пудра захар

200 г стафиди (светли и тъмни)

100 г захаросани цитрусови кори

200 г нарязани ядки (лешници, бадеми, орехи)

2-3 зелени смокини от сладко

5 с.л. ром

150 мл прясно мляко

100 г захар

1 пакетче мая

индийско орехче

кориандър 

Начин на приготвянe

Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта, подправките и 5 с.л. брашно и разбъркайте добре. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около половин час да втаса. Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови кори (нарязани на кубчета) в рома за около 20 минути. Размесете пресятото брашно с маята, 150 г размекнато масло, жълтъците, ванилията и настърганата лимонова кора. Добавете стафидите, захаросаните кори, нарязаните смокини и ядките и отново размесете. Сложете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло, докато стане двойно по-голямо. Разточете в правоъгълна форма и навийте на руло. Сложете в намаслена тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса за още около половин час. Затоплете фурната до 170-180 градуса и печете около 1 час. Готовият щолен намажете с разтопено масло, след това поръсете с 1/4 от пудрата захар. Повторете няколко пъти, докато свършат захарта и маслото.

Още по темата
Още по темата
Бърз щолен
Марципанът се нарязва на малки парчета. Фурната се загрява на 190 С. В купа се разбърква брашното, захарта, бакпулверът и солта. Прибавят се кубчетата...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц