Коледен пай с бадеми

Коледен пай с бадеми Лакомник

Страхотен и лесен сладкиш, който ухае невероятно

Коледен пай с бадеми
Време за приготвяне
Приготвяне
50 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 ч.ч. брашно

2 пакетчета краве масло

2 к.ч. пудра захар

250 г бадемови ядки

1 яйце

1 с.л. канела

1/2 к.ч. ром или коняк

кората на 1 лимон

малиново или ягодово сладко

Начин на приготвянe

В направената ямичка в брашното се слагат последователно разтопеното краве масло, захарта, ситно начуканите бадеми, обелената и нарязана на ситно кора на лимона, яйцето, канелата и ромът. Замесва се тесто, от което се отделя малка част. Останалото тесто с лъжица и с пръсти се разстила върху дъното и стените на обилно намаслена форма за торта с подвижни стени. В краен случай може да се ползва и друга форма. Дъното на разстланото тесто се покрива със средно дебел пласт от малиново или ягодово сладко. Отделеното парче тесто се разточва на тънък и голям лист. Нарязва се на ленти 1 см, които се кръстосват върху пласта от сладкото. Пече се в умерена фурна около 45 минути. Изпечената торта се изважда от формата и се прехвърля в чиния за торта. Ако е ползвана друга форма, тортата се обръща върху плоска чиния. След това бързо се обръща още веднъж върху друга чиния, с лентите нагоре.

Още по темата
Още по темата
Домашен пай с мармалад и орехови ядки
Брашното се пресява над хартия, постлана на кухненски плот. Мармаладът се обърква в купичка заедно със смлените орехи и настърганата кора на половин лимон. В купа се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц