Карибските изкушения на Тринидад и Тобаго

Карибските изкушения на Тринидад и Тобаго Лакомник

Специалитетът на острова е панирана летяща риба

Карибските изкушения на Тринидад и Тобаго
Автор:Лакомник

В Карибския басейн се намира поредното острова съкровище на света - Тринидад и Тобаго. В това кътче можете да се насладите на невероятни специалитети от още по-невероятни неща. Пример за това безспорно е панираното филе от летяща риба. Останалите ястия са чисто карибски - плодове, съчетани с морски дарове.

 

Летяща риба

Необходими продукти:

1 кг филе от летяща риба (или друга риба)

2 яйца

1 ч. брашно

2 ч. лук  

2 л. магданоз

1 л. мащерка

1 л. листа целина

1 л. сос „Уорчестър”

черен пипер

сол на вкус

Начин на приготвяне: Изчистеното рибно филе оставяме настрани. От останалите продукти замесваме тесто като за палачинки.  След това оставяме рибата вътре за половин час. Вадим филетата и ги пържим от двете страни докато покафевеят.  

 

Салата със скариди 

Необходими продукти:

450 г сварени скариди

1 с. л. балсамов оцет

сокът от 1 портокал

2 с. л. соев сос

30 мл зехтин

1/4 ч. л. сол

1 ч. л. захар

2 портокала

150 г ананас от компот

1 киви

1 глава лук

Начин на приготвяне: Първо правим маринатата за салатата. Смесваме оцета, портокаловия и соевия сос, заедно със солта  захарта. Бъркаме докато се получи гладка смес. Вътре добавяме нарязаните на парчета портокал, ананас и киви. Идва ред и на изчистените и сварени предварително скариди и лука. Покриваме добре съда и оставяме да се маринова поне два часа. В салатиера поставяме няколко листа от маруля. Отгоре подреждаме маринованите вече зеленчуци и скариди.

 

Паниран хляб

Необходими продукти:

4–6 филии хляб

6 яйца

1 ч. л. канела

1/2 ч. л. бахар

1/2 ч. л. индийско орехче

30 мл тъмен ром

100 г ананас

100 г краве масло

Начин на приготвяне: Разбиваме заедно рома, бахара, индийското орехче, яйцата и канелата. Намачкваме ананаса и добавяме и него. Отново разбиваме. Всяка филия хляб се овалва в сместа. Трябва да се напои добре. Пържим в загрято масло.

 

Супа от манго

Необходими продукти:

40 г захар

30 мл тъмен ром

30 мл вода

1,500 кг пресен ананас

манго

750 мл прясно мляко

щипка канела

100 мл течна сметана

бамя

Начин на приготвяне: В тенджерка слагаме захарта, рома и водата. Разбъркваме добре. Слагаме на печката и изчакваме да заври. След това оставяме само за две минути и махаме от огъня. Оставяме да се охлади. През това време правим обикновен захарен сироп. Отделно, в блендер, смесваме ананаса, мангото и сиропа. Доливаме и 100 мл. прясно мляко Всичко се прави на пюре. Прецеждаме. Готовата вече супа се подправя с канела и сметана. Добавяме и останалото прясно мляко. Оставя се да престои в хладилник поне за 4 часа.  

 

Зеленчукова смес с бамя

Необходими продукти:

1/4 чаша вода

1 с. л. пресен лимонов сок

1 скилидка чесън

1 щипка смлян бахар

1/4 ч.л. лют чили сос

1 с. л. . магдано

сушени домати  

2 с. л. зехтин

500 г прясна бамя

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Запържваме бамята за около две минути. Поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме водата и слагаме капак на съда. Оставяме на слаб огън за около10  минути. Смесваме останалия зехтин, лимоновия сок, чесъна, бахара, лютия сос, черния пипер и солта. Прехвърляме готовата бамя в чиния и я заливаме със соса. Поръсете с магданоз и сушени домати.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц