Карамелена торта

Карамелена торта Лакомник

Сочен и ефектен празничен десерт

Карамелена торта
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 готов блат (може да бъде и домашно приготвен) за торта, но от по-дебелите, за да може да се раздели на две равни части

1 л прясно мляко

6 яйца

1 ч.ч. захар

2 ванилия на прах

захар за карамелизиране

За крема:

700 – 800 мл прясно мляко

1 пакетче нишесте с вкус на карамел

1 ч.ч. захар

орехи или други ядки (за поръсване)

за декорация: плод по желание

Начин на приготвянe

Най-напред разрязваме блата на две еднакви половини. В тавичка с размера на блата слагаме захар, така че да се покрие дъното й и я карамелизираме. Върху карамела слагаме единия блат с рехавото нагоре. Отгоре поливаме блата със смес от 1 л прясно мляко, яйца, захар и ванилия, добре разбита предварително. Печем във фурна, загрята на около 200 градуса до готовност. След това изваждаме от фурната и оставяме блата да изстине, като предварително сме го обърнали в подходящ съд за сервиране. Приготвяме крема. Слагаме втория блат върху първия, отново с рехавото нагоре и заливаме с крема. Между блатовете можем да сложим част от банана или плода, който сме си избрали. Поръсваме тортата с ядките, предварително натрошени на едри или дребни парченца, отново по желание. Оформяме крайния вид на тортата. Оставяме я в хладилника да стегне, минимум за 2 – 3 часа, а колкото повече стои, толкова по-добре.

Още по темата
Още по темата
Кекс с карамелена заливка
Разбива се с миксер сместа и се дели на две. Първата се разбърква с орехите, а втората с какаото. Върху набрашнената форма сипваме по черпак от едната и другата смес...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц