Какво да ядете на закуска

Какво да ядете на закуска Лакомник

Сутрешното хранене е задължително, ако искате да сте здрави и слаби

Какво да ядете на закуска
Автор:Лакомник

Закуската е на път да изчезне, както традиционните вечерни разходки по стъргалото, които освен всичко останало са служели на предците ни и за улесняване на храносмилането.

 

Динамичният делник, строгият началник, следящ минутата, в която влизаме в офиса, и дори неизбежните софийски задръствания, удължаващи пътя до работата, са едни от най-честите причини за пропускане на закуската.

Подобни проблеми, изглежда, стоят и пред останалите европейци – 61% от гражданите на Стария континент не закусват поне веднъж седмично.

Опирайки се на старата максима „Закуската изяж сам. Обяда раздели с приятел. А вечерята – дай на врага си”, модерната диетология настоява, че закуската е най-важното хранене през деня. То отключва метаболитните процеси, забавени по време на съня, улеснявайки преработката на поетите по-късно през деня калории. Доказано е, че хранителните вещества, пропуснати на закуска, не се набавят с последващите хранения.

Постъпващата енергия сутрин подобрява концентрацията, паметта и повишава ефективността на свършената работа.

Какво да ядем на закуска, е основателен въпрос, който има повече от един отговор. Оказва се, че дори в различните части на Европа хранителните стереотипи значително се различават.

Англичаните и ирландците са сред хората, които сутрин хапват най-обилно. Традиционната английска закуска се състои от пържено яйце, пържен бекон (наденички), печен боб и препечена филийка с масло. Към горното се добавят чай с мляко и чаша портокалов сок.

Общата енергийна стойност на подобно пиршество надхвърля 500 калории или близо една трета от препоръчителната дневна енергийна консумация.

Немците също са силно привързани към мюслито и корнфлейкса, но го предпочитат с кисело мляко и плодове. Филията с кашкавал, шунка или салам е алтернативен избор в Германия, Австрия, Чехия и Дания. В тези страни кафето категорично доминира над чая.

Баницата (тиропита) със сирене е по-чест гост на масата в Кипър и Гърция. Предлагат я с мед и йогурт. Алтернативата - фетата с черни маслини, краставица и домат, въпреки че е с пълнозърнест хляб, е по-калорична от нашата - около 468 ккал.

Французите обичат многолистното тесто, но най-често в сърповидната форма на кроасан. Континенталната закуска, която е тяхно изобретение, в оригиналния си вид се състои от чаша горещ шоколад, 200 мл портокалов сок, 50 г франзела, лъжичка конфитюр и масло.

А най-подходящата закуска според диетолозите, е разнообразната. За това побързайте и пробвайте всички вкусни и полезни рецепти, които има в „Лакомник.бг”. Ще ги откриете с удобната ни търсачка.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц