Йеменски разкош в кухнята

Йеменски разкош в кухнята Лакомник

Млякото и сиренето се появяват рядко на масата

Йеменски разкош в кухнята
Автор:Лакомник

Една от най-старите и интересните държави в света Йемен, може да бъде интересна и със своите блюда. Освен културата и красотата й, кухнята й също не е за подценяване. Всеки регион на страната е създал собствени кулинарни традиции. Няма да ви сервират обаче онова, което сме свикнали да ни поднасят във всяка страна от Близкия Изток. Общото е, че и в Йемен хората предпочитат да се хранят с помощта на хляба, а не с прибори. В крайна сметка рецептите са направени така, че нищо от месото или зеленчуците да не се изгуби и да не се налага да се хвърля нещо, което става за ядене. Ако не можете без сирене и мляко обаче, Йемен няма да ви се отрази добре. Защото това е най-рядко присъстващият продукт в ястията им.

 

Миш-маш 

Необходими продукти:

5 яйца

3 домата

1 глава лук

1 люта чушка

2 с. л. масло

сол

черен пипер

 

Начин на приготвяне: Загряваме маслото. Добавяме лука и лютата чушка. След това добавяме доматите, нарязани на ситно. Поръсваме с черния пипер и солта. Оставяме да се готви още пет минути. Разбиваме яйцата. Прибавяме ги към сместа. Оставяме да огъня докато и те станат готови.

Говеждо

Необходими продукти:

2 кг говеждо месо от бут

¼ чаша масло

1 глава лук

7 скилидки чесън

Сол

1 ч. л. кимион

1 ч. л. кориандър

1 ч. л. черен пипер

¼ ч. л. куркума

1/8 ч. л. канела

Щипка карамфил

кардамон

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парчета. Отстраняваме тлъстото. Нарязваме на ситно лука и чесъна. Загряваме маслото в тенджера. В него слагаме месото, чесъна и лука. Поръсваме с подправките и солта. Доливаме малко вода. Затваряме с капака и оставяме да се готви един час. Прехвърляме в тава или гърне. Печем за 10 минути.

Запеканка

Необходими продукти:

1 с. л. олио

3 скилидки чесън

½ глава лук

½ люта чушка

2 домата 

½ ч. л. сол

½ ч. л. кориандър

¼ ч. л. кимион

¼ ч. л. черен пипер

бамя

1 картоф

Начин на приготвяне: Нарязваме лука и лютата чушка, настъргваме чесъна. Задушаваме ги в масло на умерен огън. Когато станат готови, поръсваме с кориандър, кимион, черен пипер и сол. Идва ред и на доматите. Оставяме ги докато течността им се изпари. Тогава прибавяме бамята, картофите и доливаме малко вода. Покриваме и варим на умерен огън за около половин час. Прехвърляме в кален съд, който можете да сложите на котлона на печката. С вилица намачкваме зеленчуците. Доливаме половин чаша вода. Посоляваме. Поръсваме с черния пипер. Идва ред и на лютата чушка. Добавяме едно яйце, както и малко говежди бульон. Оставя се да кипне. 

Хляб

Необходими продукти:

1 ч. вода

1/3 ч. бяло брашно

1/3 ч. пълнозърнесто брашно

1 ч. л. мая

За тестото:

1 ч. ч. царевично брашно

1 ч. бяло брашно

1 ч. л. сол

Добавка:

¼ чаша бяло брашно

¾ чаша вода

Начин на приготвяне: Първо правим смес от продуктите за заквасване. Сухите продукти се смесват, а водата се добавя постепенно, за да не се образуват бучки от брашната. Оставяме на топло за 3 дни. На вторият ден трябва да се виждат мехурчета и да мирише на мая. На третия процесите трябва да са се успокоили. Към първоначалната смес добавяме продуктите за тестото. Месим около 10 минути, докато то стане меко и еластично. Ако ви се струва, че тестото се рони, добавете една супена лъжица вода. Оставяме да втаса за 40 минути. Идва ред и на добавката. Смесваме продуктите за нея. Бъркаме като гледаме да не се образуват бучки. Слагаме на котлона и бъркаме на бавен огън. Водата се изпарява и сместа започва да се втвърдява. Когато стане гъста като каша, я махаме от печката. Добавяме я към тестото. Слагаме и ¾ чаша топла вода. Разбъркваме добре и оставяме за 30 минути да почине. Загряваме метална тава и печем по възможност на открит огън. Най-добре се получава обаче на пещ.

Канелени рулца

Необходими продукти:  

За тестото:

3 1/2-4 ч. брашно

¼ ч. ч. захар

½ ч. топло мляко

½ ч. топла вода

2 ч. л. мая

1 ч. л. сол

1 яйце

1/3 ч. масло

За пълнежа:

¾ ч. кафява захар

2 с. л. канела

1/3 ч. масло

За глазурата:

1 ч. пудра захар

крема сирене

2 1/2 с. л. масло

½ ч. л. ванилия

Начин на приготвяне: Разтваряме маята. Постепенно добавяме останалите съставки и замесваме тесто. Покриваме го и го оставяме на топло за 40 минути – докато удвои обема си. Разточваме тестото, докато придобие формата на правоъгълник. Правим плънката, като смесваме продуктите за нея и разбъркваме добре. Намазваме разточеното тесто равномерно със сместа. Навиваме на руло. Нарязваме на филийки и нареждаме в тава. Слагаме да се пекат за около 20 минути или докато тестото покафенее. През това време правим глазурата. Смесваме продуктите за нея докато стане напълно хомогенна. Изсипваме глазурата върху ролките веднага след като излязат от фурната. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц