Зърнена салата

Зърнена салата Лакомник
Зърнена салата
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 ч.ч. кафяв ориз

1/2 ч.ч. елда

1/2 ч.ч. черен ориз

1 кубче зеленчуков бульон

1-2 с.л. балсамов оцет

2 с.л. универсален сос

4 с.л. зехтин

2 с.л. нарязан копър

2 с.л. нарязан магданоз

1 скилидка чесън, ситно нарязан

Начин на приготвянe

Двата вида ориз и елдата се измиват под течаща вода, поръсват се с натрошения зеленчуков бульон и се слагат да се сварят с 3 ч.ч. вода за 15 мин. в тенджера под налягане на много слаб огън. Тенджерата се залива със студена вода веднага щом се свали от огъня, и когато парата престане да излиза, се отваря. Ако се използва обикновена тенджера, оризът и елдата се заливат с 4 ч.ч. вода, натрошава се бульонът и се вари под капак на слаб огън, докато започнат да се образуват дупки по повърхността на ориза. Котлонът се изключва и съдът се оставя да постои с капака още 15 мин. Ако е останала течност, оризът се прецежда. В купа се приготвя заливката за салатата. Смесват се универсалния сос за салати, зехтинът, балсамовият оцет, копърът, магданозът и чесънът. Салатата се разбърква и се сервира топла или студена.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц