Зелник

Зелник Лакомник
Зелник
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лариса Тодорова, Перник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:
1 кг брашно
2 с.л. олио
1 щипка сол
1/2 кубче мая
За плънката „зеле”:
100 г спанак
100 г коприва
1 връзка пресен лук
1 яйце
1/2 с.л. брашно
сирене

Начин на приготвянe

Замесваме тесто за баница и го разделяме на 7 топчета с големина колкото юмрук и 2 по-малки, колкото орех. Точим корите и по възможност ги оставяме да засъхнат на маса известно време. Последната кора поставяме в предварително намаслена тава, като краищата да са отвън. Разточваме двете малки кори и слагаме едната върху кората на дъното на тавата. Предварително почистените спанак, коприва и лук нарязваме на ситно и ги задушаваме в 1 с.л. олио и сол на вкус. В така задушената смес се поставя 1 яйце, сирене, 1/2 с.л. брашно. Изсипваме така приготвеното “зеле” точно в средата. Отгоре го покриваме с другата малка кора и посипваме с олио. Всяка от полузасъхналите кори ръсим със сирене и олио, редим ги около плънката в тавата. Когато поставим и последната, покриваме с края на външната кора до “зелето”, поръсваме с олио и печем. 

Да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц