Зеленчуците изобилстват в провансалската кухня

Зеленчуците изобилстват в провансалската кухня Лакомник
Зеленчуците изобилстват в провансалската кухня
Автор:Лакомник

За да се стигне до истински баланс и хармония между зеленчуците са ни необходими няколко провансалски рецепти. Обикновено те са лесни за приготвяне. Вкусовете на южната част на Франция са едни от най-близките до нашенските. Затова единственото, което ни остава е да им се насладим.

 

Зеленчукова супа

Необходими продукти:

450 г тиквички

2 глави лук

5 скилидки чесън

6 ч. вода

1 ч. грах 

магданоз

босилек

2 с. л. зехтин

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на тънки парчета и ги посоляваме, за да изтече сокът им. После се пасират. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме, заедно с чесъна. Добавяме тиквичките и отново задушаваме. Пасираме граха и го добавяме към горната смес. Отново посоляваме леко. Разъбркваме и добавяме водата. Кипва се. Махаме от печката. Счукваме останалия чесън и го смесваме с магданоза и босилека. Разбъркваме добре със зехтина. След това се прибавя към супата.

 

 

Ориз със зеленчуци

Необходими продукти:

2 глави лук

30 мл. зехтин

200 г ориз

1 с. л. синап

600 мл. зеленчуков бульон

1 червена чушка

1 патладжан

2 тиквички

500 г чери домати

2 стръка пресен босилек

2 скилидки чесън

60 мл. бяло вино

60 мл. доматено пюре

50 г маслини  

1 с. л. каперси

3 мариновани домати

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме една от главите лук на ситно. Междувременно загряваме две супени лъжици зехтин в малка тенджерка. Задушаваме го за 3-4 минути. Добавяме синапа и ориза. Разбъркваме и доливаме бульона. Когато заври се покрива с капак и се оставя да се готви 35 минути. През това време загряваме фурната до 200 градуса.  Обелваме доматите. Нарязваме патладжаните на кубчета и оставяме да изтече чернилката от тях. Нарязваме другата глава лук на едри кубчета. Същото правим и с тиквичките, чушките и чесъна. Добавяме при патладжаните и доматите. Намазняваме тава и слагаме зеленчуците вътре. Заливаме с останалия зехтин. Отгоре поръсваме със сол, черен ипер и босилек. Печем 20 минути. На всеки пет минути разбъркваме. Намаляваме фурната до 180°C. Вадим зеленчуците. Слагаме ориза в дълбока тава. Отгоре равномерно разпределяме зеленчуците. Поливаме обилно със соса от тях. Разреждаме доматеното пюре с виното и изливаме и тази смес отгоре. Добавяме маслините, нарязани на ситно. Могат да се добавят и каперси. Покриваме отгоре с алуминиево фолио. Слагаме във фурната за 30 минути.

 

Майонеза

Необходими продукти:

1   яйце  

1/2  ч.л. сол 

1/2  ч.л. захар 

1/2 ч.л. горчица 

2 с.л. оцет

1 с.л. студена вода 

400 мл олио  

Начин на приготвяне: Продуктите се поставят във висок и тесен съд. Последно се налива олиото. Майонезата се избива най-лесно с пасатор. Той се спуска до дъното на съда. Издърпва се леко нагоре. Само за около половин минута майонезата е готова. 

 

Запеканка с картофи

Необходими продукти:

1 кг картофи

50 г краве масло

100 г бекон

100 г топено сирене

100 г кашкавал

1 ч.ч. сметана

мащерка

риган

босилек

розмарин

магданоз

лавандула

1-2 склидки чесън

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на едро и ги сваряваме в подсолена вода. Разтопяваме маслото в тиган. Нарязваме на ситно бекона. Запържваме го. При него добавяме картофите, пасирания чесън, топеното сирене, сметаната и подправките. Разбъркваме добре. Сместа се изсипва в дълбока тава. Отгоре настъргваме много кашкавал. Запичаме.

 

Огретен с праз

Необходими продукти:

Кора от 6 филии стар хляб

розмарин

магданоз

чесън

аншоа

сос Уорчестър

дижонска горчица

червен пипер

сол

черен пипер

прясна мащерка

Начин на приготвяне: Взимаме кората и я смиламе на едро в блендер. Нарязваме пресните подправки и чесъна. Слагаме и тях в блендер, заедно с рибата. Там е мястото да сложим и кората на лимона, маслото и пармезана и смиламе. След това почистваме праза и го нарязваме на дребно. Задушаваме го в маслото. Поръсваме със сол и черен пипер. В купа поставяме обезкостените бутчета. Нарязваме ги на парчета. Добавяме соса. Идва ред и на горчицата, червения пипер, солта и мащерката. Разбъркваме добре. Малко преди да махнем праза от огъня, доливаме сметаната и разбъркваме. Пренасяме в тавика. Отгоре подреждаме меото. Поръсваме с трохите от хлебната кора. Печем ястието на 180 градуса около час. 

 

Грахова супа

Необходими продукти:

450 г праз лук

500 г домати

300 г грах

1 скилидка чесън

1 с.л.зехтин

125 мл бульон  

1 с.л.оцет

4 яйца

4 филии хляб

1 щипка розмарин

1 щипка лют червен пипер  

1 щипка сол

Начин на приготвяне: Счукваме чесъна. Запържваме го в сгорещен зехтин, в дълбока тенджера. Постепенно добавяме праза и доматите. Отгоре поръсваме с розмарина, пиперите и солта.  Оставяме да ври при затворен капак за 15 минути на тих огън. След това отваряме и добавяме граха. Варим, докато стане готов. Доливаме бульона. Добре е той да е месен. Добавяме малко оцет и оставяме супата за заври отново. Чукваме директно във водата яйцата едно по едно. След пет минути ги вадим и поставяме по едно на дъното на всяка купичка, в която ще сервираме. Под тях трябва да има и по една филия хляб. Отгоре сипваме супа. 

Още по темата
Още по темата
Полската кухня изобилства от месни ястия
Специалитет на полската кухня са невероятно качествените и с превъзходен вкус колбаси, а също така и сладките продукти и десертите, особено кексовете. Бигосът,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц