Зеленчуков пай

Зеленчуков пай Лакомник
Зеленчуков пай
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:
250 гр. брашно от лимец
¾ чаша филтрирана вода
¼ чаена лъжичка сода за хляб
лимонов сок
хималайска сол
щипка захар мусковадо
сминдух

За плънката:
¼ глава карфиол
150 гр. тофу
2 с.л. брашно от елда
3-4 с.л. хранителна мая
асафетида
черен пипер
хималайска сол

За декорацията:
2 тиквички
2 патладжана
2 голени моркова

Начин на приготвянe

Смесете брашното, солта, захарта и сминдуха. Добавете водата с малко лимонов сок. Замесете твърдо тесто като за пай. Оставете да престои за около половин час.

Сварете карфиола на пара.

Разточете тестото на кръг дебелина 3-4 мм с диаметър за формата, в която ще печете заедно с височината на борда. В кръгла силиконова форма или форма с незалепващо покритие поставете разточения лист и оформете борда. Сложете за около 10 минути в предварително загрята до180 градуса фурна. Извадете и оставете да се охлади.

Блендирайте до хомогенна смес карфиола, тофуто, брашното от елда, хранителната мая, черния пипер, асафетидата и солта.

Нарежете зеленчуците с помощта на белачка за зеленчуци или ренде на фини и дълги ленти. Започнете да ги навивате на не много стегната спирала като редувате кръг от морков, кръг от тиквичка, кръг от патладжан. Докато се оформи, голяма красива розетка с диаметъра на съда, в който печете пая.

След това изсипете плънката в твата с тестото. Внимателно преместете розетката от зеленчуци върху плънката и претиснете така, че тя да влезе между слоевете на розетката, но без да излиза над ръба на зеленчуците.

Печете за около 30 минути в загрята до 180 градуса фурна.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц