Екстравагантните манджи на Мавриций

Екстравагантните манджи на Мавриций Лакомник

Островът е открит преди едва 5 века

Екстравагантните манджи на Мавриций
Автор:Лакомник

Малката островна държава Мавриций се намира насред Индийския океан, на около 900 км. от Мадагаскар. Парченцето земя е открито едва през 1507 г. от португалски мореплаватели. Дотогава не е бил населен с хора. За петте си века съществуване и частична изолация, народът там успява да създаде уникални ястия, които все още удивляват света. 

 

Салата

Необходими продукти:

Сърцевина от палма (сварени картофи)

600 мл прясно мляко

Сок от два лимона

2 с. л. оцет

4 с. л. олио

Сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Обелваме сварените картофите или сърцевината от палма. Нарязваме на кубчета. Поставяме ги в съд с мляко. Оставяме ги за кратко. След това ги вадим и оставяме да се оттекат от течността. Добавяме лимоновия сок, оцета и олиото. Разбърква се и се яде веднага.

Рибна яхния

Необходими продукти:

175 г солена риба

4 с. л. олио

300 г белени и нарязани домати

3 люти чушки

Карамфил

1 скилидка чесън

Мащерка

Магданоз

Сол

Начин на приготвяне: Рибата се оставя във вода за 1 час. След това се почиства – премахват се кожата и костите. В средно голяма тенджера се затоплете маслото и запържете рибата до златисто кафяво. Извадете и оставете настрана. В същия тиган добавете лука и го запържете леко. Добавете всички други съставки, с изключение на лука. Оставете да къкри около 15 минути като разбърквате от време на време. Добавя се вода и рибата.  Варим 5 минути. Всяка порция поръсваме с наситнен лук.

Пиле

Необходими продукти:  

175 г пилешко филе

1 с. л. соев сос

Сол

Черен пипер

4 с. л. олио

450 г сварен ориз

1 глава лук

Начин на приготвяне: В голям съд смесваме пилето , половината от соса, солта и черния пипер. Сгорещяваме 3 супени лъжици олио в голям тиган. Добавете пилето и запържваме за 2 минути. Вадим месото и отделяме излишната мазнина. В същия съд запържваме предварително  разбитите яйца. При тях прибавяме всички продукти заедно с ориза. Оставяме да ври пет минути. Поръсваме всяка порция с малко лук.

Агнешко със спанак

Необходими продукти:

450 г пресен спанак

4 с. л. олио

1 глава лук

450 г агнешко

1 ч. л. джинджифил на прах

2 скилидки чесън

2 с. л. къри на прах

½ ч. л. чили

1 ч. л. кимион

Къри

4 белени домата

Сол

Начин на приготвяне: Слагаме спанака в голяма тенджера и доливаме вода, докато го покрие . Оставяме да заври. Намаляваме степента на котлона и слагаме капака на тенджерата. Ври така за 5 минути. В друг съд сгорещяваме масло. Добавяме месото и лука. Запържваме за 5 минути. Поръсете с кърито на прах, чилито, кимиона, куркумата, джинджифила, чесъна и малко вода. Пържете на силен огън две минути. Идва ред на доматите и лука. Оставяме да се готви на умерен огън за 15 минути. Доливаме вода и оставяме да къкри 45 минути, докато се свари месото. Добавяме спанака и оставяме да се вари още десет минути. Сервира се с горещ варен ориз.

Напитка от авокадо

Необходими продукти:

Прясно мляко

1 узряло авокадо

1 яйчен жълтък

Начин на приготвяне: Нарежете авокадото на малки парченца и го поставете в блендер с млякото и жълтъка.  Разбъркайте докато се получи гладка смес. Налейте във висока чаша. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц