Еквадорски специалитети с дъха на океана

Еквадорски специалитети с дъха на океана Лакомник

Киноата е на всяка манджа мерудия

Еквадорски специалитети с дъха на океана
Автор:Лакомник

Еквадор е един от събирателните образи на Северна и Южна Америка. Хапването се прави бързо и обикновено има много съставки. Заради добрия климат, в повечето случаи голямат от тях са зеленчуци. Не може да се пропусне и продуктът, който  е символ на страните от Южна Америка - киноа. С нея се приготвят, както сладки, така и солени ястия.

 

Салата

Необходими продукти:

1/2 салата "Айсберг"

1/2 салата " Фризе"

1 авокадо

1 круша

50 гр синьо сирене

За соса:

1 лимон

1 ч л горчица

1 ч л майонеза

4 с л зехтин

сол.

Начин на приготвяне: Накъсваме салатите и ги смесваме добре. Обелваме авокадото и крушите. Нарязваме ги на ивици. В чиния слагаме малко от салатата и отгоре ивиците. Накрая настъргваме и синьото сирене. Поливаме с по две лъжици от соса. Той се прави като съставките се смесят в отделна купа. Добре е да остане за половин час в хладилника. Сложете в сосиера на масата.

 

   

Супа "Анхел"

Необходими продукти:

5 картофа

4 стръка див лук

1 авокадо

1 сварено яйце

1 ч. ч. пасирана супа

1 ч. ч. прясно мляко

1 жълтък

1 ч. л. смлян кимион

1 ч. л. смлян кориандър

7 с. л. растителна мазнина

4 ч. ч. прясно мляко

1 глава лук

1 зелена чушка

2 стръка магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чушката. Запържваме ги. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Нарязваме картофите на кубчета и ги добавяме в тигана. Заливаме всичко с прясното мляко. Посоляваме и оставяме да ври под капак за половин час. Оставяме си малко прясно мляко, в което да разбъркаме жълтъка за застройката. Взимаме от супата два черпака и намачкваме добре всичко, докато стане на пюре и го смесваме със застройката. Връщаме го в супата. Оставяме отново да кипне. Вадим сърцевината на авокадото. Нарязваме го на тънки филийки, поливаме ги с лимонов сок. Сервираме ги като допълнение към супата. Можем да добавим и стрък лук, магданоз и дори варено яйце на кубчета.

 

Хрупкаво пиле

Необходими продукти:

6 долни пилешки бутчета

100 мл обезмаслено мляко

50 г галета

1/2 чаена лъжичка червен пипер

1/2 чаена лъжичка сусам

1/2 ч.л. мащерка

1 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне: Изливаме млякото в купа. В него топим всяко от бутчетата. На отделно място смесваме галетата и подправките. Овалваме ги в тях докато още са мокри от млякото. Нареждаме ги в тава. Поръсваме ги със зехтин. Печем в предварително сгорещена фурна поне на 200 градуса. Печем до готовност.

 

Хляб с киноа

 Необходими продукти:

1 купичка сурова киноа

2 чаши вода

1/4 купичка овесени ядки

1/4 чаша вода

1/4 чаша мляко

2 ч. л. мая

3/4 чаша топла вода

1/3 чаша мед

1/4 чаша зехтин

3 с. л. мляко на прах

2 ½ -3 чаши пшенично брашно за хляб

1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно

1-1 ½ с. л. сол

Начин на приготвяне: Сваряваме киноата с водата за 15 минути. Останяме я да изстине. Слагаме овесените ядки в купа и прибавяме водата и млякото, предназначени за тях. Сваряваме ги и ги оставяме по същия начин да поемат течността. В голяма купа наливаме маята и топлата вода за нея. Разбиваме я с миксер и оставяме сместа за пет минути. На отделно място смесваме меда с мазнината и млякото. Разбъркваме с дървена лъжица. Към тази смес добавяме чаша брашно. Посоляваме и отново разбъркваме добре. Там прибавяме и сварените киноа, както и овесените ядки. Намачкваме ги добре. Слагаме и две чаши брашно - пълнозърнесто и обикновено. Разбъркваме добре. Замесете тесто. То трябва да стане леко лепкаво. Трябва да може да запази формата си. Овалваме го леко в мазнина. Покриваме с фолио и оставяме на топло за два часа. Разточете го във формата на тавата, в която ще го печете. Отново го оставете, докато удвои обема си. Пече се за 60 минути на 200 градуса.

 

Киноени кюфтета 

Необходими продукти: 

200-300 гр листа от спанак

2 чаши сварена киноа

2-3 с. л. екстра върджин зехтин

2 ч. л.  пресен джинджифил

2/3 купичка ситно нарязани моркови

2/3 купичка ситно нарязан лук

Сол на вкус

1 ч. л. семена кимион

2 скилидки чесън

1 консерва нахут

1-2 с. л. пресен лимонов сок 

Прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Загряваме фурната предварително на най-високата температура. През това време задушаваме листата от спанака за около две минути над вряща вода. После ги бланшираме в подсолена вряща вода за около минута. Слагаме ги в купа със студена вода. Накълцваме. Слагаме го в голяма купа, заедно с киноата, която е предварително сварена. Загряваме зехтин на умерен огън. В него слагаме нарязаните на кубчета лук и моркови. Задушаваме ги. Добавяме джинджифила и солта. Отново задушаваме и добавяме кимиона и чесъна. Бъркаме сместа още минута, докато е на котлона и я махаме от огъня. Добавяме и киноата. Правим на пюре нахута, заедно с лимоновия сок. Прибавяме го към нахута. Овкусяваме със солта и пипера. Намазняваме тавичката. Взимаме от сместа и правим на кюфтенца. Нареждаме ги в тавата. Оставяме ги да се пекат 15 мин във фурна.

 

 Супа с броколи

Необходими продукти: 

170 гр. телешко месо

6-8 чаши бистър зеленчуков бульон

3 чаши сварена киноа

3 главички броколи

1 глава бяла ряпа

1/2 купичка босилек

4 главички арпаджик

1 купичка кориандър

4 люти чушки

6 стръка мента

3-4 лайма 

Начин на приготвяне: Слагаме бульона да ври на тих огън. Нарязваме месото и го слагаме в отделна купа. Броколите се задушават, докато започнат да омекват. Киноата се затопля и се разпределеня в купички. Добавяме месото, което е предварително сварено. ДОбаляве броколите и ряпата, нарязана на жулиени. Заливаме ги с топлия бульон. Поръсете с половинат от кориандъра, босилека и лука. В средата на масата се слагат лютите чушки, стръковете мента, както и останалия босилек и кориандър. Добавят се и парчетата лайм.

Още по темата
Още по темата
Топспециалитетите на Испания
Испания е кръстопът между много култури. Подобно на нашата страна и там всичко е пропито с история и наследство от много народи. Най-лесно това се усеща в кухнята на...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц