Еврейски засукани манджи

Еврейски засукани манджи Лакомник

Чудни вкуснотии от азиатската страна

Еврейски засукани манджи
Автор:Лакомник

Едни от най-лесните, евтините и вкусните рецепти са дело на евреите. Чудните комбинации от зеленчуци могат напълно да ви откажат от месото. Въпреки че повечето ястия изискват запържване, накрая блюдото е свежо и леко. Затова събрахме пет от най-добрите рецепти, които са се родили в Древен Израел.

 

Сладки с кокос

Необходими продукти:

200 г кокосови стърготини

4 белтъка

1 чаша захар

2 с. л. царевично брашно

щипка сол

Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците, заедно с щипка сол. Когато сместа стане достатъчно пухкава, започнете да добавяте постепенно захарта. Смесете стърготините и царевичното брашно. Добавете белтъчената смес към тях. Разбъркайте много внимателно. След това сложете хартия за печене на предварително подготвена тава. С помощта на малка лъжичка взимайте по малко от сместа и слагайте на хартията. Пекат се в предварително загрята фурна до 160 градуса. Готови са когато покафенеят.

 

Матбуха

Необходими продукти:

1/4 чаша зехтин

3 скилидки чесън

5 домата

5 зелени чушки

1 люта чушка

1 с. л. червен пипер

1 с. л. черен пипер

1 щипка сол

Начин на приготвяне: Чушките се изпичат. Обелваме ги и ги почистваме от семките и дръжките. Нарязваме ги на едри парчета. Обелваме и доматите. Нарязваме и тях. В дълбок тиган наливаме зехтина и запържваме счукания чесън, доматите и чушките. Идва ред и на лютата чушка. Поръсваме с двата пипер и солта. Оставяме да се готви поне 20 минути. След това намаляваме температурата на котлона и оставяме бавно да се готви, докато се сгъсти напълно. Добре е да къкри при затворен капак. 

 

Соленки 

Необходими продукти:

3 ч. брашно

200 г масло

1 ч. кисело мляко

1/2 ч. л. сол

1 ч. маслини

сусам

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното. Смесваме го заедно с маслото, киселото мляко и солта. Месим докато се получи меко тесто. Разточваме го. Изсушаваме добре маслините. С чаша правим кръгове от тестото. В средата на всеки слагаме по една маслина и я увиваме. Всяка соленка се овалва в сусам. Слагаме да се пече при 200 градуса за 25 минути.

 

Салата

Необходими продукти:

1 патладжан

1 лимон

1/4 ч. л. кимион

2 скилидки чесън

2 с. л. мед

1 домат

2 с. л. сирене

2 с. л. зехтин

2 ч. л. риган

Начин на приготвяне: Печем патладжаните на скара. След това се бели.  Разрязваме го на две. Слагаме ги като лодки в чинията за сервиране. С вилица намачкваме леко месестата им част. Правим място в тях. Изстискваме отгоре лимона. Поръсваме с подправките. Наситняваме чесъна и добавяме и него. Смесваме меда с малко вода и добавяме и него. Нарязваме на дребно доматите и подреждаме отгоре. Поръсваме и с натрошеното сирене. Идва ред и на ригана. Поливаме отгоре и с малко зехтин.

Крем-супа от леща

Необходими продукти:       

3 с. л. олио

1 глава лук

100 г целина

2 моркова

8 скилидки чесън

1 картоф

250 г червена леща

1 л зеленчуков бульон

2 дафинови листа

1 лимон

½ ч. л. кимион

 сол  

 черен пипер  

Начин на приготвяне: Лукът се задушава в предварително загрято олио поне за пет минути. Нарязваме на едри кубчета целината, морковите, картофите и само половината от чесъна. Прибавяме ги към лука. Разбъркваме и оставяме да се готвят поне пет минути. След това идва ред на лещата и бульона. Оставяме да ври половин час. Накрая прибавяме дафиновия лист и останалия чесън. Добавяме сока от лимона и оставяме да къкри поне десет минути. Изваждаме дафиновия лист и пасираме. Поръсваме с кимиона и солта, както и пипера на вкус. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц