Дресингът, или как да направите салатата неустоимо вкусна

Дресингът, или как да направите салатата неустоимо вкусна Лакомник
Дресингът, или как да направите салатата неустоимо вкусна
Автор:Лакомник

Всеки, чието ежедневие минава от салата до салата със сигурност е научил едно – дресингът е важен (а може и да не го е научил, но никога не е късно!). В началото просто си задавате въпроса “защо салатата в къщи не е толкова вкусна, като овкусената в ресторанта?”. После започвате да експериментирате. Търсите информация. Учите се. И рано или късно стигате до поредната тайна на професионалните готвачи… и по-точно как се приготвя вкусен дресинг.

Добрият дресинг има нужда от 4 вкуса –мазно, кисело, солено и сладко! Точно така, сладко. Сладкото в дресинга не е преобладаващ вкус, но го има, като леко гъделичкане на върха на езика. Като нюанс, който превръща елементарния дресинг в шедьовър. Като щипката сол в десертите, за да се отключат вкусовете.

Пропорциите са въпрос на вкус, а относно основните 4 елемента, ето и няколко опции за тях:

Мазно – студено пресована мазнина, най-често зехтин, но не пренебрегвайте и другите на пазара, като шарлан, олио от шафран, от макадамия и т.н. Избор не липсва. Освен мазнина в бутилка добри варианти са още авокадо и сурови ядки.

Кисело – прясно изцеден сок от лимон, лайм и всички видове оцет.

Сол.

Сладко. Тук вариантите са всички възможни подсладители, като се започне от захар, мед, кленов сироп, агаве и т.н. Много добър вариант е и прясно изцеден сок, например от портокал или мандарина.

Ето и няколко конкретни примера, количествата са големи, но с умисъл, за да стигнат за по-дълго. Единствено дресингите с накиснати ядки не е препоръчително да се застояват задълго в хладилника.

Дресинг със зехтин

1 чаша зехтин

1/2 чаша балсамико

1/3 чаша мед

1 ч.л. дижонска горчица

1 ч.л. калиева сол

билки, сушени домати и др.

Всичко се слага в голям буркан и се разбърква докато не се хомогенизира. Съхранява се в хладилник, но се вади 15-20 минути преди сервиране, защото зехтинът стяга.

Дресинг с авокадо, за 4-5 салати

1 авокадо

сокa от 1 лайм

сока от 1 портокал или 3 мандаринки

1/2 ч.л. хималайска сол

Всичко се пасира и се съхранява в хладилник.

Дресинг с ядки, за 2 салати

50 гр. накиснати сурови ядки (най-гладко става с кашу)

50 мл. портокалов сок

сока от 1 лайм

1 гр. каменна сол

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц