Домашен хляб

Домашен хляб Лакомник
Домашен хляб
Автор:Лакомник

Необходими продукти

1 кг брашно

30 г мая

1 чаена лъжичка сол

хладка вода колкото поеме брашното

Начин на приготвяне

Маята се натрошава и се размива на каша с 1/4 чаена чаша хладка вода. Оставя се на топло да ферментира. В никакъв случай не се слага директно върху затоплени котлони, фурни или радиатори.

В подходящ съд се слагат пресятото и леко затоплено брашно, солта, втасалата мая и необходимото, за да се получи гладко тесто количество хладка вода. Омесва се, докато започне да се отделя от съда, след което се оформя на продълговато руло във вид на хляб. Поставя се в намаслена тава и се оставя в затоплено помещение да втаса. Готовото тесто се намазва отгоре с хладка вода и се пече в умерена фурна. След изваждане от фурната изпеченият хляб се завива с чиста кърпа да се задуши.

Още по темата
Още по темата
Хляб с моркови
Разтворете маята в топла вода или мляко и добавете захарта. Оставете да престои 5-10 минути. Пресейте брашното и добавете маята, морковите, орехите, ванилена захар,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц