Докоснете се до древната кухня на еврейския народ

Докоснете се до древната кухня на еврейския народ Лакомник

Обикновени продукти за изненадващи резултати

Докоснете се до древната кухня на еврейския народ
Автор:Лакомник

Еврейската кухня е единствената в света, изцяло подчинена на религията. Правилата започват от това какво може и какво не може да се яде и се стига до начина на приготвяне на повечето ястия. Част от железните закони, записани в свещените книги са, че плодове се ядат само от дървета на повече от три години. Морските животни, с които се хранят праведните евреи пък, трябва да са само с перки и люспи. В свещените книги се казва още, че не бива да се готвят заедно месо и млечни произведения. Когато ги консумираме, това трябва да става отделно и с разлика от поне няколко часа. Ястията на древния народ са колкото интересни и различни, толкова и прости. Продуктите могат да се намерят навсякъде, но комбинациите очароват и изненадват сетивата.

 

Хляб с бира

Необходими продукти:

1 стрък пресен риган или 1/2 ч.л. сух

1 стрък пресен магданоз

2 стръка босилек

1/4 ч.ч. домати

1 и 1/2 ч.ч. тъмна бира

1/4 ч.ч. настъргано сирене

2 скилидки чесън

3 ч.ч. брашно

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на ситно и ги запържваме. Чесънът се настъргва и се запържва отделно. Нарязваме на ситно ригана, магданоза и босилека и ги разбъркваме в една купа със запържените домати, черния пипер, сиренето и чесъна. В друга купа се разбъркват брашното, солта и захарта. В средата се прави кладенче и се изсипва сместа с доматите. Прибавя се бирата и се разбърква до получаване на еднородна смес. Слагаме да се пече в тава, намазана с олио за 10 минути на силна фурна (210 С) и след това за 30 минути на средна фурна (180 С).

 

 

Пастел

Необходими продукти:

500 г фини кори

2 глави лук

2 яйца

1 кг телешка кайма

 2 бр. печени патладжани, предварително обелени

1 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне: Запържваме лука до златисто и прибавяме каймата. Слагаме и предварително изпечения патладжан, солта и черния пипер. Всичко се задушава. Сваляме готовата смес от огъня и добавяме двете яйца. В намазнена тавичка поставяме половината от корите. Слагаме плънката и отгоре останалите кори. Можете да приготвите пастела и като обикновена баница – да завиете плънката в отделните листове кори. Отгоре намазваме с жълтък, печем на температура 150-160 градуса в продължение на 30 минути.

 

 

Израелски сладкиш

Необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. хлебна сода

1 ч.ч. захар

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. олио

1 бр. лимон

3 с.л. какао по желание

За сиропа:

1/2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

За крема:

1 ч.ч. пудра захар

125 г масло

3 с.л. прясно мляко

За гарниране:

2 ч.ч. едросмлени орехи

Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и водата. Смесваме содата с брашното и след това го прибавяме към киселото мляко, захарта, олиото, настърганата кора и сока от лимона. По желание добавяме и какао. Изпичаме тестото в умерена фурна. Сиропът и сладкишът винаги трябва да са с различна температура. Ако тестото е топло, сиропът трябва да е студен. Ако сиропът е врял, то тестото трябва да е престояло навън, за да изстине. Правим крем от пудрата захар, маслото и млякото. Разтопяваме ги на котлон, но може и да ги разбием с миксер. След това намазваме сладкиша с готовия крем.

 

 

Чипс от моркови

Необходими продукти:

5 големи моркова

Олио за пържене

Начин на приготвяне: Измиваме морковите, обелваме ги и ги изчистваме. След това ги режем на тънки ивици с картофобелачката. Можем да ги изпължим във фритюрник, но за по-малко време. Важното е да не ги прегорим, а на останат хрупкави.  След като ги извадим, ги слагаме на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Посоляват се на вкус. Въпреки това стават леко сладникави.

 

 

Топчета от пиле с ябълки

Необходими продукти:

1 бр. обелена и настъргана ябълка

1 ч. л. лимонов сок

3 парчета пилешки гърди

1/2 малка глава обелен и нарязан на ситно лук

1/2 с. л. нарязан на ситно магданоз

1 бр. яйце

растително масло

брашно

малко сухи подправки

Начин на приготвяне: Настърганата ябълка разбъркваме с лимоновия сок. В блендер нарязваме парчетата пиле и ги смесваме с ябълката, лука, магданоза и яйцето. Разбъркваме добре и поръсваме с подправки. От готовата смес правим малки топчета, овалваме ги в брашно и ги пържим в загрято олио. Като гарнитура можем да използваме пържени или варени картофи.

 

 

Бонбони Песах

Необходими продукти:

1 кг бланширани, обелени и смлени бадеми

3 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

сокът от 1 бр. лимон

6 капки бадемова есенция

3 капки розова вода (за аромат)

1 ч.ч. захар, смляна на дребно

За украса:

Смлени бадеми или половинки бланширани бадеми

Начин на приготвяне: Трите чаши захар, лимоновият сок и водата слагаме на тих огън да поврят около 25 минути до получаването на лепкав сироп. Към сиропа прибавяме смлените бадеми, есенцията и розовата вода, намаляваме огъня и разбъркваме добре до отделянето на тестото от съда. Намазняваме леко ръцете си и оформяме малки топчета, които са с размер на орех. Овалваме ги в смляната захар и редим в хартия за печене, оформена като кошнички, която традиционно се използва за бонбони. Слагаме отгоре половинката белен бадем или лекичко поръсваме със счукани бадеми. Съхраняваме в хладилник, иначе съхнат, или на сухо и тъмно място до 3 дни.

Още по темата
Още по темата
В Египет се хапва ориз и месо
Египетската кухня е една от най-особените в света. Често не се харесва на чужденците. В нея най-често присъства ориза, месото и зеленчуците. Основната разлика от...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц