Дамски каприз

Дамски каприз Лакомник
Дамски каприз
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Мирена Жотева
Лакомник Необходими продукти

За блата:
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно
За глазурата:
200 г конфитюр
4 белтъка
10 с.л. захар

Начин на приготвянe

От 4 яйца се отделят жълтъците от белтъците. Жълтъците заедно със захарта се разбиват с помощта на миксер, докато се получи еднородна смес. След това последователно се прибавят олиото, киселото мляко, содата и брашното, като е добре отново да се разбива с миксер, но на по-бавна степен. 

Когато се получи напълно хомогенна смес, тя се изсипва в предварително намазнена и набрашнена тавичка, за да не залепва. Пече се на 200 градуса за около 15 мин. През това време се разбиват пак с помощта на миксер отделените белтъци с 10-те с.л. захар, докато станат на сняг. Готовият блат се намазва отгоре обилно с конфитюра и се оставя за 3-4 мин да поеме. Най-отгоре се разстилат и разбитите белтъци. Накрая се връща сладкишът обратно във фурната за кратко, докато белтъците порозовеят.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц