Да хапнем на Майорка

Да хапнем на Майорка Лакомник

Не забравяйте да си вземете и чаша сангрия

Да хапнем на Майорка
Автор:Лакомник

Испанският остров от години приютява световните знаменитости. На първо място предлага едни от най-хубавите плажове, а от друга - невероятно вкусна кухня. И то гарнирана задължително с големи количества сангрия.

 

Паеля

Необходими продукти:

150 г ориз “Балдо”

125 г пилешки пържоли от бут

5 тигрови скариди

100 г черни миди

50 г пушен бекон 

1/2 глава лук

1/2 червена камба

1/2 зелена чушка

1/2 домат

2 скилидки чесън

60 мл зехтин

300 мл пилешки бульон

50 мл бяло вино

1 люта чушка 

1 стрък розмарин

2 стръка пресен магданоз

1 ч. л. куркума 

1 ч. л. червен пипер  

сол

черен пипер

 

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на едро. Запържваме го. Отделяме го настрани. Нарзваме лука, чушките и 1 скилидка от чесъна. Пържим ги в същата мазнина. Отгоре поръсваме розмарина. Нарязваме на леф нти бекона и слагаме и него в тигана. Когато се запържат малко се добавя и оризът. Бърка се докато той стане стъклен. Поръсваме с червения пипер и куркумата. Тогава идва ред на виното. След като то се изпари, доливаме пилешкия бульон. Връщаме месото обратно в тигана. Мидите се измиват и се слагат и те при месото. Тогава посоляваме и поръсваме с черния пипер. Слагаме капак на тигана и оставяме ориза да поеме бульона. Добавяме и чушката, нарязана на много ситно. През това време обработваме и скаридите. Запържваме ги заедно с другата скилидка чесън. Посоляваме и слагаме и тях при останалите продукти. Едва накрая нарязваме и доматът на дребно. Наситняваме магданоза. Поръсваме с тях, когато сервираме ястието.

   

 

 

 

 

 

Зеленчукова салата  

 

Необходими продукти:  

4 домата

2 зелени чушки

½ глава лук

10-15 маслини

Зехтин

Сол

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме зелевчуците и разбъркваме много добре. Овкусяваме със зехтин и сол.  Сервирайте веднага.

 

 

Хлебни шишчета

 

Необходими продукти:

6 филии бял хляб

3 домата

200 гр овче сирене

1 голям лук

1 връзка босилек

1 скилидка чесън

3 с.л. печени бадеми

зехтин

сол

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Първо трябва да се направи маринатата. Приготвяме я като в дълбок съд слагаме листата босилек. Добавяме чесъна, солта, черния пипер, както и зехтин. Пасираме. От филийки хляб отрязваме кората. Вътрешността нарязваме на кубчета. Сиренето също нарязваме на кубчета. Добавяме и лука, направен на жулиени. Нарязваме доматите на четвъртинки. След това започваме да правим шишчета от продуктите. Започваме с хляба, след това се изреждат зеленчуците. Поливаме ги отгоре с маринатата. Поставяме ги на загрята предварително скара. След като ги махнем от огъня отново ги поливаме с маринатата. Поръсваме с бадемите.

 

 

 

 

 

Сангрия

Необходими продукти:

1 портокал

1 лимон

1 ябълка

0,2 чаша мед

канела

карамфил

1 бутилка червено вино

200 мл ром

сода

лед

Начин на приготвяне:

Нарязваме плодовете на едри кубчета. Смесваме ги с меда и подправките в голяма кана. Едва сед това добавяме виното и рома. Остаяме я да престои поне час в хладилника. Добре е да се налее в студени чаши. 

 

 

Сладкиш

Необходими продукти:

6 яйца

150 г захар

150 смлени бадеми

90 г бишкоти

15 г масло

 

Начин на приготвяне:

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбиваме със захарта. Белтъците  правим на твърд сняг. Смесваме ги внимателно. Прибавяме ядките, както и настърганите бишкоти. Слагаме в намаслена тава и печем 25 минути. Фурната трябва да е предварително загратя до 180 градуса.

 

 

 

Още по темата
Още по темата
На узо и риба в Солун
Невероятният гръцки град Солун привлича българите от векове не само с красотата и богатия си обществен живот, но и с вкусните си специалитети. Много от тях са...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц