Да си оближем пръстите с унгарски гулаш

Да си оближем пръстите с унгарски гулаш Лакомник

Унгария се слави и с легендарната торта „Добуш”

Да си оближем пръстите с унгарски гулаш
Автор:Лакомник

Няма как да не сте пробвали прословутия унгарски гулаш! Ястието вече се е превърнало в запазена марка и дори синоним на страната. Сред продуктите, които местните използват най-често, изпъкват телешкото и червеният пипер, основните съставки не гулаша. Унгарците не се лишават от подправки. Един от основните продукти за сгъстяване е брашното, което щедро се прибавя към почти всяка манджа. Чушките са основните зеленчуци, на които залагат. Не можем да не споменем и другата им гордост – торта „Добуш”. Специално за вас предлагаме и рецептата на легендарния сладкиш.

 

Гювече „Ференцварош”

Необходими продукти:

300 г телешки шол

1 глава кромид лук

2 червени чушки

1 люта чушка

1 с. л. доматено пюре

150 мл вода

щипка захар

1/2 ч. л. оцет

Сол

Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на кубчета. Запържва се в нагорещен тиган и се изсипва в гювече. Отгоре се поставя лукът, нарязан на филийки. След това слагаме и чушките, нарязани на едро. Размиваме пюрето с водата, добавяме щипка захар и оцет. Загряваме фурната на 200 градуса. Печем около 40 минути и от време на време разбъркваме.

 

Токан

Необходими продукти:

400 г говеждо месо

400 г свинско месо

1 ч. л. свинска мас

1 скилидка чесън

2 глави кромид лук

2 с. л. сладък червен пипер

1 ч. л. майорана

1 ч. л. сол

200 г гъби

1 ч. л. черен пипер

20 г брашно

300 г сметана

олио

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, след което се запържват в свинска мас до златисто. Към тях се прибавя месото, поръсва се с пипера, солта и майораната и се задушава, поне докато се изпари сокът на месото. След това задушаването продължава, но вече под капак. От време на време се прибавя по малко от бульона на месото и се разбърква. Когато видите, че говеждото се е сварило на половина, към него прибавяте свинското и продължавате със задушаването. В отделен съд нарязваме гъбите и ги задушаваме в малко олио и вода. Слагаме черен пипер и изсипваме цялата смес при месото. Задушаваме всичко, докато стане готово. В сметаната разбъркваме брашното и прибавяме към ястието непосредствено преди сервиране.

 

Паприкаш

Необходими продукти:

500 г картофи

1 пиле

1 чушка

1 глава лук

2-3 с. л. олио

50 г сметана

1 с. л. сладък червен пипер

Начин на приготвяне: Пилето се сварява и се разделя на порции. Картофите се обелват, нарязват се на филийки и се запържват в олиото. Нарязваме чушката на колелца и я добавяме в тигана. След като всичко омекне, слагаме лука, който се пасира, и месото. Заливаме всичко с гореща вода и поръсваме с червения пипер. Оставяме да се задуши на слаб огън.

Когато видим, че зеленчуците са се сварили, добавяме сметаната и разбъркваме внимателно. Паприкашът с картофите се връща на котлона. Щом кипне, го махаме веднага от огъня.

 

Класически гулаш

Необходими продукти:

750 г телешко месо

1000 г картофи

100 мл олио

50 г лук кромид стар

250 г зелени чушки

250 г домати

10 г брашно тип 500

4 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. майоран

125 мл. вино бяло

Начин на приготвяне: Запържваме до златисто ситно нарязания лук, а след това и брашното. Добавяме червения пипер и разбъркваме. След това слагаме нарязаното на кубчета месо, майораната и солта. Доливаме вода. Когато месото е омекнало, добавяме и картофите, както и изчистените чушки, нарязани на колелца. Едва десет минути по-късно слагаме и доматите. Отново доливаме с вода и варим, докато всичко стане готово.

 

 

Торта „Добуш”

Необходими продукти:

6 яйца

120 г пудра захар

120 г брашно

масло за намазване

брашно за поръсване

150 г захар

За крема:

5 яйца

60 г шоколад

1 ч.ч. (200 г) пудра захар

200 г масло

ванилена захар

Начин на приготвяне: За да направим крема, трябва да разбием захарта, шоколада и яйцата на водна баня, докато се сгъстят. Махаме го от огъня и оставяме да изстине. Разбъркваме го от време на време. Едва когато изстине напълно, го прибавяме към предварително разбито масло, слагаме и ванилената захар. Разбиваме, докато получим лек крем. За да направим самата торта, първо разбиваме жълтъците с пудрата захар. После постепенно прибавяме и предварително разбитите на сняг белтъци, както и пресятото брашно. Така получаваме тесто, което разстиламе върху намазане с масло и поръсена с брашно тавичка. Опитваме се да направим 6 еднакви кръга, които по-късно ще се превърнат в блатове за нашата торта. Печем. Петте блата последователно намазваме с крем и редим. Шестият нарязваме на парчета и овалваме в топъл карамел. Разпределяме равномерно парчетата отгоре. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц