Грахът премахва умората

Грахът премахва умората Лакомник

Пази от рак на стомаха, почиствайки токсините

Грахът премахва умората
Автор:Лакомник

Зеленият грах притежава възхитителен вкус, прекрасна текстура и е богат на полезни за здравето хранителни вещества. Съществуват три познати в хранителната индустрия вида грах: градински или зелен грах, снежен/бял грах и хрупкав грах.

Градинският има закръглени шушулки, които обикновено са леко огънати, с гладка консистенция и зелен цвят. В тях се намират зелени грахови зърна, които са сладки и богати на скорбяла.

Шушулките на снежния грах са по-плоски и прозрачни от тези на градинския. Хрупкавият грах е кръстоска между градинския и снежния и има по-закръглени шушулки с хрупкава текстура. Шушулките на снежния и на хрупкавия грах са годни за консумация и имат по-сладък вкус от градинския вид.

Ценно качество на растението е, че е поливитаминна храна поради високото съдържание на много витамини, минерали, соли и белтъчини. Той е много добър източник на витамин С, витамин К, манган, диетични фибри, фолати и тиамин (витамин В1). Съдържа също витамин А, фосфор, витамин В6, протеини, ниацин, магнезий, рибофлавин (витамин B2), мед, желязо, цинк и калий.

Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържане на здравината на костите. Съдържащите се в него фолиева киселина и витамин B6 спомагат да се намали увеличаването на метаболитния вторичен продукт, наречен хомоцистеин. Той може да попречи на кръстосаното свързване на колаген и това води до бедно междуклетъчно вещество на костите и остеопороза. Фолиевата киселина и витамин B6 са поддържащи и за сърдечносъдовата система. Витамин К пък подпомага съсирването на кръвта.

Зеленият грах е една от основните храни, която е необходимо да се включи в диетата, ако човек често се чувства уморен. Растението осигурява хранителни вещества, които подпомагат енергопроизвеждащите клетки и системи на тялото.

Витамин В1, витамин В6, витамин В2 и витамин B3, които се съдържат в граха, са необходими за въглехидратния, протеиновия и липидния метаболизъм. Желязото и минералите помагат за нормалното образуване на кръвните клетки, чийто недостиг води до анемия, умора и намалява имунната защита. Витамин С пък защитава енергопроизвеждащите клетки и системи в организма от свободните радикали.

Зеленият грах съдържа и естествени вещества, наречени пурини. Затова страдащите от бъбречни заболявания или подагра не бива да го консумират.

Грахът регулира храносмилането, но и обира шлаките от стените на стомаха, червата и дебелото черво, влизайки в ролята на абсорбент. По този начин предпазва от развитието на рак.

 

 

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц