Глазури и бонбони причиняват рак

Глазури и бонбони причиняват рак Лакомник

Опасни добавки променят ДНК-то ни

Глазури и бонбони причиняват рак
Автор:Лакомник

Общо 6 добавки в храните, наречени за краткост Е-та, са опасни за здравето ни. До този извод стига тригодишно проучване на доц. Георги Милошев от БАН. Три от въпросните съставки са бои - синьо, зелено и червено. За съжаление, подобни багри се използват най-често в детските бонбони и за цветните глазури на тортите. А както знаем, веществата действат на клетъчно ниво и поразяват по-лесно организмите, при които деленето е по-бързо - подрастващите. Една от причините за вредното въздействие на тези химикали е, че те променят структурата на ДНК. Учените не могат да предвидят по колко различни начина може да стане това. Лошото в случая, че увредената генетична информация остава такава и се предава на следващите поколения.

Според европейските власти, въпросните 6 Е-та са разрешени за ползване. Данните им обаче се основават на остарели изследвания. Според доц. Милошев, разрешените от тях количества са доста над безопасните дози за човека. Завишаванията са от 10 до 1000 пъти! Пример за най-канцерогенната съставка е натриевият нитрит. Това вещество от години се използва за консервиране на меса.

Докато родното министерство на здравеопазването реагира и успее да промени нормите у нас обаче ще мине доста време. Освен това според законите на Европейския съюз, подобни промени се налагат единно за общността, а не отделно. Проблемът обаче остава спорен, защото от доста време насам всяка държава в ЕС налага различни забрани за отделни вещества. Нещо, което у нас се прави твърде рядко.

 

Чипсовете и снаксовете повишават кръвното

Чесънът и канелата нормализират пулса

За проблем като високото кръвно, най-честата причина е храненето и обездвижването. Затова е важно да не допускате застояване, не прекалявайте с работата и с емоциите.  Смята се обаче, че неправилното хапване може скорстно да увреди сърцето ни. Ако си позволявате чипсове и снаксове, едва с няколко хрупкави парченца от тях си набавяте необходимата дневна доза сол и натрий. Когато натрият навлезе в кръвта, той увеличава обема й. А това светкавично кара сърцето ви да бие по-бързо. И успокояването му се превръща в труден процес. Можете да се опитате да овладеете пулса си с дълбоко дишане. Скоро обаче това няма да върши работа. Затова опитайте да прибавите в менюто си канела. Тя гарантирано намалява броя на ударите на вашето сърце. Чесънът е следващата панацея. Той съдържа алицин и лесно сваля кръвното. За да има ефект обаче, скилидките трябва да се превърнат в част от всекидневното ви меню. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц