Гевречета

Гевречета Лакомник

Както ги правеше баба

Гевречета
Време за приготвяне
Приготвяне
120
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

800 г брашно

200 мл топла вода

200 мл топло прясно мляко

20 г мая

1 с.л. захар

1 с.л. сол

50 мл олио

За варене:

2 л вода

5 ч.л. сода за хляб

1 с.л сол

За поръсване:

сусам

Начин на приготвянe

В млякото и водата разтворете маята. Добавете захар, сол, олио. Сместа се изсипва в пресято брашно и се замесва меко тесто. Тестото без да е втасало се разделя на 11 части(топки). Оформят се хубави топки и се редят на намаслена хартия. Оставят се за около 10-15 минути. През това време се загрява фурната на 180 градуса. На котлона се слага съд с 2 л вода. Всяко топче се разделя на две и се правят фитили, които се усукват един около друг и се събират в двата края. Всяко геврече се пуска във врящата вода за около 30 секунди, изваждат се върху кухненска кърпа. Всяко едно геврече се поръсва със сусам и се реди в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Още по темата
Още по темата
Сусамени гевреци
В хладката вода се разтваря маята с захарта и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя на топло да втаса 40 мин. Разделя се на 10-12...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц