Влашки тутманик

Влашки тутманик Лакомник

Богата закуска за цялото семейство

Влашки тутманик
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно

1 газирана вода

1 ч.л. захар

1 суха мая

олио

300 г сирене

2 яйца

сусам

Начин на приготвянe

В хладката газирана вода разтворете маята, захарта и оставете сместа да шупне, след което добавете солта, олиото, 1 яйце и брашното. Замесете тесто, оформете на топка и го оставете да втасва 30 минути. Щом втаса, разделете тестото на части и оформете от тях топки. В купа сложете 100 мл олио, оваляйте хубаво топките от всички страни и ги подредете в купа. Оставете ги да втасват продължение на 10-15 минути. През това време пригответе тавичка за печене. Вземете две топки от тестото и с ръце ги разтегнете. След това ги поставете на дъното на тавата една до друга, така че да покрият дъното. Отгоре поръсете от натрошеното сирене, след това покрийте с нови две разтеглени кори. Повторете процедурата, докато свършат плънката и тестото. Съберете срещуположните краища на тутманика в средата, така че да се образува нещо като плик за писмо, след което обърнете с главата надолу в тавата. С ръце натиснете тестото от центъра към краищата на, за да се разпредели равномерно в тавата. Разбийте жълтъка с 1 супена лъжица олио и със сместа намажете тутманика. Поръсете със сусам и оставете да втасва 10-15 минути. Изпечете го на 180С за 25-30 минути до златисто-кафяво.

Още по темата
Още по темата
Тутманик с масло и сирене
Разбийте яйцата добре и към тях добавете мазнината и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата за хляб. Разбъркайте добре и сложете натрошеното...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц