Вкусотиите на Полша пленяват от мезето до десерта

Вкусотиите на Полша пленяват от мезето до десерта Лакомник

Страната се слави като царството на водките

Вкусотиите на Полша пленяват от мезето до десерта
Автор:Лакомник

С откриването на Европейското първенство по футбол, всички запалянковци на Стария континент насочват вниманието си към двете страни домакин на надпреварата – Полша и Украйна. Представяме ви националните вкусове и кухня на първата – на Полша. Запазената марка на страната е бигосът и супите. Също така ликьорите, бирата и водките. Там е задължително да се опитат и местните колбаси, както и херинга в олио. Често рецептите им включват и зеле – кисело или прясно. Десертите са предимно кексове, но чревоугодниците съветват да се опитат и поничките, които са винаги с един и същи вкус – на роза.

 

Бигос

Необходими продукти:

500 г прясно зеле

500 г кисело зеле

400 г месо

150 г наденица

150 г пушен бекон

1 голяма глава лук

Сушени гъби

Сушени сини сливи

1 с. л. доматено пюре

Сол

Черен пипер

Бахар

Дафинов лист

Начин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле и го сваряваме в малко вода. Минаваме прясното зеле на ренде и към него добавяме нарязаните вече гъби и лук. Заливаме всичко с вряла вода и варим. След това го добавяме към киселото зеле. Месото, което използваме за тази рецепта е хубаво да бъде смесено. Ако към него има и части дивеч, вкусът става още по-добър. Нарязваме подбраното месо на кубчета. Запържваме го и после го прибавяме към зелето, както и бахара, дафиновия лист и сините сливи. Отделно нарязваме наденицата и бекона също на кубчета. Запържваме ги и също ги слагаме при зелето. След това добавяме доматеното пюре. Подправяме на вкус.

 

 

Крем супа

Необходими продукти:

200 г бяла наденица

1 морков

1връзка магданоз

4 картофа

1 глава лук

4 скилидки чесън

Сол

Черен пипер

Риган  

За домашния квас (500 г):

100 г ръжено брашно (1 филия фляб)

500 мл преварена вода

Начин на приготвяне: Преди да сготвим супата е добре да подготвим домашния квас. Той се прави като филията или брашното се залеят с водата и се оставят на стъклен буркан или глинен съд на топло място за около три дни. Приготвянето на самата супа започва със запържването на нарязаните лук и чесън. Отделно, в около два литра вода, и слагаме наденицата да се вари. След това добавяме зеленчуците на кубчета и запържените лук и чесън. Когато зеленчуците омекнат е време да сложим и кваса. Оставяме да се вари на слаб огън. Добавяме сол, черен пипер и риган на вкус.

 

 

Фляки

Необходими продукти:

1 кг телешко шкембе

400 г зеленчуци

500 г телешки или говежди кости

60 г краве масло

30 г брашно

индийско орехче

лют червен и черен пипер

джинджифил

майорана

сол

50 г швейцарско сирене

Начин на приготвяне: Заливаме костите със студена вода и ги сваряваме добре. Бульонът прецеждаме добре. Отделяме си половин литър от него. В останалия слагаме шкембето. Варим го около четири часа. Нарязваме зеленчуците и ги задушаваме в половината масло. Заливаме ги с вода и оставяме да се варят под капак докато омекнат. В другата половина от маслото запържваме брашното до златисто. Заливаме с малко студен бульон и бъркаме докато кипне и махаме от котлона. С другата част от бульона заливаме шкембето. Охлаждаме и нарязваме на ивици. Заливаме с брашнения сос. След това добавяме зеленчуците, солта, черния пипер и индийското орехче. При поднасянето трябва да има нарязано швейцарско сирене, лют червен пипер, обелен и нарязан на филийки джинджифил.

 

 

Хлодник

Необходими продукти:

100 г телешко

800 г сметана

2 стерилизирани краставичка

Сок от 1 буркан краставички 

2-3 скилидки чесън

1/4 връзка копър

2 твърдо сварени яйца

160 г червено цвекло

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Сваряваме месото. Същото правим и с цвеклото. След като стане готово го обелваме и пасираме. Прибавяме сока от киселите краставички, ситно нарязания копър, сметаната, както и корнишончетата на кубчета. Разбъркваме добре. Слагаме телешкото и яйцата. Подправяме и отново разбъркваме.

 

 

Зрази

Необходими продукти:

300 г кайма (смес свинска и телешка)

40 г сланина

20 г брашно

1 филия хляб (без кората)

1/4 глава кромид

сладък червен пипер

20 г мас

1 яйце

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Накисваме филията във вода. Натрошаваме я. Прибавяме към нея каймата, яйцето и подправките, както и половината от нарязаната сланина. Разбъркваме и разделяме на четири части. От всяка правим плосък шницел. Отгоре ги поръсваме със сланината. Леко ги навиваме на рула и ги пържим от всички страни в мас. До тях запържваме и лука. Поръсваме с черния пипер, доливаме вода и задушаваме на тих огън. Вадим рулцата с лъжица, а сосът остава да къкри. Когато остане на мазнина, добавяме брашно, което се запържва. Прецеждаме соса и поливаме рулата.

 

 

Картофени палачинки

Необходими продукти:

3 големи картофа

1 малка глава кромид

сол

черен пипер

олио

300 мл пълномаслена (квасена) сметана

Начин на приготвяне: Обълваме и настъргваме картофите и лука. Смесваме ги добре и ги притискаме, така че да отделим течността от тях. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. В тиган слагаме да се загрее олиото. Взимаме с льжица от картофената смес и пускаме във врящото вече олио. Притискаме с нея, за да стане плоска и тънка палачинка. Пържим от двете страни. Сервират се със сметана. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц