Вечните рецепти на Рим

Вечните рецепти на Рим Лакомник

Ще забравите пастата и пицата

Вечните рецепти на Рим
Автор:Лакомник

Наближава лятото, а заедно с него идва и времето за почивки и отпуски. А какво по-хубаво кътче от Рим. Градът, в който можете да видите не само историята на Италия, но и на света. Центърът на цивилизацията, който и до днес впечатлява всеки. Както знаете, част от културата на всяка страна са нейните специалитети. Този път обаче няма да говорим за паста и пица, а за останалото богатство от вкусове на Ботуша. И по-точно на столицата - Рим.

 

Карфиол

Необходими продукти:

1 глава карфиол

2 скилидки чесън

3 с.л. олио

4 с.л. доматено пюре

150 г кашкавал

черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички. Измива се добре и се оставя настрана. Чесънът се почиства и наситнява, заедно с магданоза. Запържват се в малко олио. Когато чесънът се позапържи добавяме малко вода и карфиолените розички. Поръсваме с подправките. Рзмиваме пюрето с вода и го добавяме в ястието и оставяме да се задуши. Сервира се поръсено с кашкавал.

 

 

Калмари

Необходими продукти:

1 кг. калмари

10 филенца аншоа 

зехтин 

150 мл бяло вино

4 скилидки чесън

1 люта чушка

магданоз

Начин на приготвяне: Измиваме и изчистваме добре калмарите. Нарязваме ги на дебели шайби. Пипалата им се нарязват на едри кубчета. Пресоваме чесъна и нарязваме на ситно лютата чушка. Запържваме ги в зехтин за кратко. Към тях добавяме калмарите и ги задушаваме за около 10 минути. Трябва да се бърка постоянно. Пюрираме филенцата от аншоа, като добавяме и малко зехтин. Добавяме рибената смес към калмарите и заливаме с виното. Задушаваме, докато виното се изпари. Поръсваме с подправки на вкус и заливаме ястието с литър гореща вода. Оставяме да къкри, докато калмарите станат готови. Преди сервиране всяка порция се поръсва с пресен магданоз.

 

 

Пиле I вид  

Необходими продукти:

1 пиле

100 мл зехтин

50 мл рибен сос

1 връзка зелен лук

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Разбърква се заедно с течните подправки. С готовия сос заливаме нарязаното на порции пиле. Печем до готовност. При желание, можете да оставите пилето да престои два часа в соса, преди да го печете.

 

 

Гювеч

Необходими продукти:

500 г свинско месо

250 г моркови

500 г тиквички

250 г лук

500 г картофи

100 мл олио 

дафинов лист

1 връзка магданоз

1 глава чесън

500 мл бяло вино 

Начин на приготвяне: Нарязваме на кръгчета почистените лук, картофи и тиквички, както и морковите. Счукваме чесъна. Месото се нарязва на кубчета. Смесваме всичко, поръсваме с подправките и разбъркваме. Изсипваме в глинен съд. Отгоре наливаме виното, добавяме щедро и олио. Слагаме да се пече на слаба фурна за няколко часа.

 

 

Пиле II вид

Необходими продукти:

1 пиле

40 г масло

зехтин

60 г шунка

1 глава лук

бяло вино

350 г домати

2 зелени чушки

брашно

розмарин

Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на четири равни части. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и малко брашно. Запържва се от двете страни в смес от масло и зехтин. Вадим пилето и го оставяме настрана. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в същата мазнина. Шунката се нарязва на ивици и се добавя. Наливаме виното и добавяме порциите пиле обратно. Поръсваме с розмарин и оставяме да се вари, докато виното се изпари напълно. Попарваме и обелваме доматите и ги добавяме в ястието. Задушаваме за половин час. Чушките се нарязват на едро, запържват се в отделен съд и после се прибавят към пилето. Оставяме да се задуши до готовност.  

Още по темата
Още по темата
Тирамису – сладката легенда на Италия
Пастата, пицата, фритатата и ризотото са истински легенди на Италия, но не по-малко значива компания им прави и най-сладкият герой в местната кулинария –...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц