Вегетарианска мусака

Вегетарианска мусака Лакомник
Вегетарианска мусака
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

5 картофа, обелени и нарязани на кубчета

4 скилидки чесън, обелени

1/4 ч.ч. и 2 с.л. зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

1 глава лук, наситнена

3 с.л. риган

450 г домати от консерва, нарязани на ситно

2/3 ч.ч. леща

1 дафинов лист

1 пръчка канела (или 1 ч.л. канела на прах)

2 патладжана, нарязани на филийки

2 тиквички, нарязани на филийки

3 домати, нарязани на тънки филийки

 

Начин на приготвянe

Сварете картофите с чесъна в подсолена вода за 10 минути. Отцедете и запазете бульона. Намачкайте с 1/4 ч.ч. зехтин и 2 ч.ч. от бульона. Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте 2 с.л. зехтин на средно силен огън и добавете лука и ригана за около 5 минути. Добавете доматите, лещата, дафиновия лист, канелата и 3 ч.ч. от бульона на картофите. Покрийте, оставете да заври, намалете огъня до слаб и оставете да къкри около 45 минути, или докато лещата е омекнала. Махнете дафиновия лист и пръчката канела, ако използвате такава. Останалата смес разбийте с миксер, но не много ситно.

Сложете патладжаните върху попивателна хартия и поръсете със сол да престоят половин час. Отцедете излишната течност.

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тавичка. Сложете част от сместа с лещата на дъното. Покрийте с патладжан, сложете отгоре тиквичка и домат. Сложете пак от лещата и покрийте с картофи. Повторете пластовете и най-отгоре завършете с картофи. Печете час и половина или докато картофите покафенеят.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц