Варено жито

Варено жито Лакомник
Варено жито
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г жито (грухана пшеница)

200 г захар

100 г галета

настърганата кора на 1 лимон

10 г канела

100 г счукани орехи

200 г пудра захар

Начин на приготвянe

Добре е груханата пшеница да се накисне за 24 часа във вода, преди да се вари. На следващия ден се отцежда от водата и се слага в дълбока тенджера. Водата трябва да е около 2–3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен котлон. Обикновено 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат, по което се преценява, че е готово. По време на варене се проверява да не се изпари водата (при необходимост се долива) и житото да не загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счуканите орехи, настърганата кора лимон, галетата. Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да поеме ароматите на подправките. На Задушница се раздава, като житото се разпределя в купички.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц