В Испания ястията са леки и хранителни

В Испания ястията са леки и хранителни Лакомник
В Испания ястията са леки и хранителни
Автор:Лакомник

Испанската кухня се слави по цял свят като една от най-разнообразните в света. Тъй като страната се намира на кръстопът между Африка и Европа, там могат да се опитат както арабски ястия, така и изтънчени специалитет от Стария континент. Освен това се намерат и много еврейски и мавърски рецепти. В наши дни като задължителни съставки се явяват и типичните за Северна и Южна Америка картофи и домати. Задължителното нещо, което всеки чужденец трябва да хапне в Испания е тапас. Това са малки хапки от различни ястия, които се ползват най-вече за мезе на стотиците видове бира, както и традиционното сладко вино сангрия.

 

Андалуско гаспачо

Необходими продукти:

3-4 домата

50 г бял хляб без коричката

1 краставица

1 кутийка майонеза

2–3 с. л. оцет

1 с. л. магданоз

щипка захар

сол

черен пипер

кубчета лед

Начин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Един от доматите смесваме с накиснат във вода хляб, който е бил отцеден. Прекарват се през сито или се разбива с миксер. Разбиваме майонезата с оцета и добавяме хляба с домата. Добавяме половин литър вода, посоляваме, поръсваме с пипер, захар и накълцан лук. Доматите и краставиците нарязваме на кубчета. Слагаме и тях в супата. Посипваме с магданоз и поднасяме с кубчета лед. 

Бифтек

Необходими продукти:

1 скилидка чесън

4 бифтека

1 глава кромид лук

4 сладки червени чушки

4 домата

сол и смлян черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне: Натъркваме месото с чесън и подправяме с черен пипер, посоляваме. Пържим в сгорещен зехтин. Трябва във вътрешността да остане светлорозово. Задушаваме лука и чушките, нарязани на ситно. Там добавяме и доматите, нарязани на четвъртинки.  Задушаваме още няколко минути и заливаме бифтеците. Поднасяме с бял хляб или картофено пюре.

Заек с хлебен сос

Необходими продукти:

1200-1400 г заек

1 стрък мащерка

1 стрък розмарин

5 скилидки чесън

50-70 г краве масло

50 г бекон

За марината:

2 кофички кисело мляко

1 с. л. накълцана прясна мащерка

1 с. л. накълцан пресен розмарин

4 скилидки чесън

4 глави дребен лук шалот или балучка

сол и смлян черен пипер

За соса:  

1 голяма глава кромид лук

100 г хляб

250 мл сухо бяло вино

200 г телешки бульон

1 с. л. меласа (мед, кленов сироп или кафява захар)

смлян черен пипер

щипка мащерка

Начин на приготвяне: За да направим маринатата нарязваме лука на дребно, а чесънът пресоваме. В купа ги смесваме заедно с ароматнит треви, солта и смления черен пипер. Намазваме заека с приготвената смес и го оставяме в купа. Отгоре сипваме и киселото мляко. Оставяме с капак в фладилника за поне 8 часа. Обръщаме периодично. Вадим от хладилника и измиваме със студена вода. Подсушаваме.  Нарязваме. Загряваме тиган с дебело дъно и слагаме половината от бекона и половината от кравето масло. Прибавяме и стръковете мащерка и розмарин, както и небелените скилидки чесън. Едва тогава слагаме и парчетата заек и запържваме до златисто, от двете страни. За да направим и соса за заека, отново започваме с лук. Той се нарязва на филийки. В загрят тиган разтопяваме останалото масло и слагаме бекона. Добавяме лука и намаляваме огъня. Задушаваме за около 7 минути, като периодично разбъркваме.  Добавяме една супена лъжица от меласата и разбъркваме добре. След две минути наливаме и виното. Увеличаваме огъня и го оставяме докато виното не се изпари до половината. Подправяме със смления пипер, както и бульонът. Прибавяме и предварително запържения в масло хляб. Добавяме в тази смес и заека. Захлупваме и оставяме за около 40 минути на тих огън. След като яденето стане готово, разпределяме в чинии. Поливаме ги със соса, който преди това е смлян на пюре. Поръсваме и с мащерка.

 

Кексчета

Необходими продукти:

3 яйца

175 г захар

60 мл прясно мляко

190 мл зехтин

210 г брашно

5 г бакпулвер

щипка сол

1 ч. л. канела 

настъргана кора от 1 лимон 

захар за поръсване

Начин на приготвяне: Взимаме яйцата, които са със стайна температура. Разбиваме ги със захарта. Прибавяме смес от зехтина и млякото без да спираме миксера. Брашното разбъркваме със солта, канелата и бакпулвера. Пресяваме и прибавяме към млечно-яйчената смес. Добавяме и кората на един лимон. Всичко се прави на най-ниската скорост на миксера. Тя се увеличава до средна за около две минути едва, когато добавим и лимона. Оставяме в хладилник за час. Загряваме фурната до 250 градуса. Във форма за мъфини слагаме хартия. Слагаме тестото в найлонов плик с ръбчета. Режем едното и така ползваме плика като шприц. Пълним формите до две трети от обема им. Поръсваме със захар. Намаляваме температурата на фурната до 220 градуса и оставяме да се пече само отдолу. Печем за около 15 винути. В последната минута включваме и горното награвяне, за да се зачервят. 

 

Крем супа от краставици  

Необходими продукти:

2 краставици

1 авокадо

сок от 1/2 лимон

1 ч. л . зехтин

1 ч. л. сусамов тахан

щипка сол

ледена вода

Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и авокадото. Нарязваме на парчета и прехвърляме в блендер. Добавяме лимоновия сок, зехтина, тахана и солта. Пасираме. Добавяме ледена вода. Крем супата се сервира студена.

 

Мадридска чеснова супа

Необходими продукти:

750 мл телешки бульон

200 г твърд бял хляб

4–6 скилидки чесън

1 и 1/2 ч. л. сол

2 c. л. зехтин

1 c. л. сладък червен пипер

кайенски пипер

1 c. л. оцет

4 яйца

2 c. л. нарязан зелен лук

Начин на приготвяне: Кипваме бульона. Нарязваме хляба на кубчета. Пасираме чесъна, заедно с половин чаена лъжица сол. В тиган загряваме зехтина и прибавяме чесъна и запържваме леко, за да не почернее. Пържим и хляба до златисто, поръсваме с пипер и вадим от тигана. Кипваме литър вода. В нея слагаме солта и оцета. Разбиваме яйцата в отделен съд и прибавяме към кипящата вода. Слагаме парчетата хляб в супник и заливаме с бульона. Слагаме в него и готовите вече яйца. Посипваме отгоре със зелен лук.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц