В Етиопия приборите стават излишни

В Етиопия приборите стават излишни Лакомник

Местните не ядат месо 250 дни в годината

В Етиопия приборите стават излишни
Автор:Лакомник

Етиопия спокойно може да се нарече люлка на човечеството, защото именно там е открит скелетът на най-стария човек в света. Възрастта му е около 4,4 милиона години. Тъй като релефът е затворил голямата Рифтова долина, в нея се е създала различна култура.  А това най-ясно личи в храненето на местните хора. В тази част на Африка задължително се сервират ястия, които не се ядат с прибори. За това служи хлябът инджер. Обикновено то се прави от местната зърнена култура теф. У нас такова брашно може да се намери много трудно и е много скъпо. Спокойно обаче може да се замени с просо. Етиопия може да се нарече и рай за вегетарианците. Около 60 % от хората там са коптски православни християни, които винаги спазват постните дни, както и дългите периоди на въздържание около Коледа или Великден. Равносметката показва, че те не хапват никакъв животински продукт около 250 дни в годината. В останалото време може да ви сервират риба, козе, агнешко и гонвеждо месо. Заради климата обаче, свинското е забранено и за християни и за мюсюлмани.

  

Инджера

Необходими продукти:

1 ч. ч. брашно от елда или грахам

1 ч. ч. бяло брашно

½ ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. сол

2½ ч. ч. газирана вода

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме брашната, солта и содата. След това наливаме и гозираната вода и правим рядко тесто. Загряваме голям тиган и наливаме тънък слой от тестото. Пече се около две минути и само от едната страна. Когато е готово, от горната се появява мехурчета. Сервира се веднага.

 

 

Зеле

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. зехтин

4 моркова

1 глава лук

1 ч.л. морска сол

1/2 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. кимион

1/4 ч.л. куркума

1/2 зелка (прясно)

5 картофа

Начин на приготвяне:

Нарязваме морковите и лука на тънко, а картофите - на кубчета. Запържваме морконите и лука в зехтина за поне пет минути. Добавяме сол, черен пипер, кимион, куркума и зелето. Варим още 20 минути. Тогава добавяме и картофите. Доливаме малко вода. Похлупваме с капак и варим половин час. 

 

 

Грах

Необходими продукти:

1 ч.ч. сух грах,

1 глава лук

2 скилидки чесън

2-3 с.л. олио,

1 люта чушка

1 ч.л. куркума,

1 ч.л. къри,

1/2 ч.л. гарам масала,

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Накисваме граха за поне мас във вода. Варим го за половин час. След това отцеждаме и намачкваме с вилица. Задушаваме лука и счукания чесън в олиото. Добавяме граха, чушката, подправките и чаша и половина вода. Когато заври, оставете на тих огън да къкри докато се сгъсти.

Хляб с мед

Необходими продукти:

2 с.л. вода

1 яйце

6 с.л. мед

1/2 чаша мляко

2 с.л. мляко

3 1/2 с.л. масло

3 1/4 чаши брашно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. карамфил на прах

1/2 ч.л. смляна канела

2 ч.л. кориандър на прах

1 1/2 ч.л. мая

Начин на приготвяне:

Приготвя се като обикновен хляб, но накрая се разстила като палачинка. Най-добрият начин за печене е в пещ.

 

Гювеч

Необходими продукти:

½ глава зеле

2  картофа

4 моркова, тънко нарязани

1 глава червен лук

½ ч.л. сол

½ ч.л. смлян черен пипер

½ ч.л. смлян кимион

1 щипка куркума

1 с.л. настърган джинджифил

1 люта чушка

3 с.л. фъстъчено олио

Начин на приготвяне:

Загряваме олиото и слагаме лука и морковите. Разбъркваме ги и ги пържим около пет минути на умерен огън.  Добавяме подправките. Отново разбъркваме и добавяме зелето и картофите. Наливаме половин чаша вода или зеленчуков бульон. Оставяме да къкри половин час.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц