В Беларус всичко се готви на бавен огън

В Беларус всичко се готви на бавен огън Лакомник

Мръвките са свински, питиетата – алкохолни

В Беларус всичко се готви на бавен огън
Автор:Лакомник

Беларус е една от малкото познатите страни в Европа. В нейната кухня има много зеленчуци, месо и хляб. Обикновено мръвките са свински. Традицията повелява ястията да се правят на бавен огън. В тяхната култура основното ядене за деня е вечерята. В страната няма да намерите пшеничен хляб на много места. Повечето тестени изделя се правят с ръжено брашно. Подобно на руснаците, и в белорусите обожават квас. От него дори правят супа – окрошка. За да я направите в български условия, може да се използва по-гъст айрян.

На първо място обаче трябва да поставим картофите. От тях се правят както основни ястия, така и десерти.

 

Салата

Необходими продукти:

1/2 краставица

4-6 репички

2 стръка зелен лук

5 стръкчета копър

2 твърдосварени яйца

150 г хамбургски салам

350 мл айрян

За подправяне:

1/2 ч.л. люта горчица

хрян на вкус

1/2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 ч.л. олио

2-3 с.л. айрян

Начин на приготвяне: Нарязваме краставиците и салама на кубчета. Репичките нарязваме на тънки шайби, лука правим на ситни парченца. Добавяме и наситнено яйце. Разбъркваме. Заливаме сместа с айряна и останалите съставки за дресинга.  

Драники

Необходими продукти:

5 големи картофа

2 яйца 

Сол

Черен пипер

Куркума

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на ренде. Добавя се сол, черен пипер. Добавяме куркумата и яйцата и разбъркваме добре. Загребваме от картофената смес, оформяме кюфтета и ги пускаме в средно загрята мазнина. Пържим по около три минути от всяка страна. След като ги извадим, е добре да ги сложим на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. 

Овесена каша

Необходими продукти:

8 сварени картофа

1,5 ч. ч. мляко

1 ч. ч. ориз/ечемик/елда

Начин на приготвяне: Смесваме картофите с млякото и ориза. Можем да ползваме ечемик или елда. Слагаме ги в тава и ги оставяме във фурната за около 40 минути. Когато ги извадите, трябва да ги полеете и с малко масло.

 

Мръвки

Необходими продукти:

500-700 грама смес от наденица, свинско месо

300-400 грама моркови

300 – 400 грама ряпа 

Сол

Черен пипер

Копър

3-5 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Сланината запържваме с малко лук. След това оставяме да ври. Когато започне да ври, добавяме морковите и ряпата, нарязави на ситно. Оставяме да ври на тих огън или във фурната, докато стане готово. Около 5 минути преди да го махнете от огъня, поръсете го с копъра, черния пипер, солта и чесъна.

 

Пълнено шкембе 

Необходими продукти:

1 агнешко шкембе

250 г кайма

50 г сланина

100 мл олио

ситно нарязан магданоз

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Добри измиваме шкембето. Сваряваме го в подсолена вода. На отделно място смесваме каймата, заедно със сланината и магданоза, които са нарязани на ситно. След това добавяме и черния пипер и солта. Омесваме добре плънката и с нея пълним шкембето. Зашиваме. Потапяме за кратко в олио, поръсваме с черния пипер и печем на скара или на фурна. Важно е да се обръща от време на време и да се поръсва с олио. 

 

Шчи с телешко

Необходими продукти:

0,500 кг телешко месо

1/2 кисела зелка

4 с. л. мазнина

2 глави кромид лук

1 връзка корени за супа

1 дафинов лист

5-6 зърна черен пипер

1 с. л. брашно

1 ч. ч. сок от кисело зеле

6-7 ч. ч. бульон

Сол

Захар

Ким

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и отделяме бульона. Нарязваме киселото зеле на дребно и задушаваме в половината от мазнината докато омекне. След това го заливаме със зелевия сок. В друг тиган задушаваме ситно нарязаните корени и лук. След това, заедно със зелето, ги прибавяме към месото. Подравяме ястието с дафиновия лист, черния пипер, солта, захарта и кима. Застройваме с размитото брашно. Варим още десетина минути. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц