Бобени кюфтета с чеснов сос

Бобени кюфтета с чеснов сос Лакомник

Апетитна идея за вегетарианците

Бобени кюфтета с чеснов сос
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1/2 пакет (400 г) боб

1/2 връзка ситно нарязан пресен лук

2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз

1/2 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. джоджен

1/2 ч.л. кимион

сол на вкус

брашно за овалване

олио за пържене

За соса:

1/2 ч.ч. орехи

1/2 ч.ч. зехтин

1/2 ч.ч. галета

3/4 ч.ч. вода

3-4 скилидки чесън

сол на вкус

Начин на приготвянe

Бобът се сварява и хубаво се отцежда в гевгир. Прибавят се лукът, подправките и сол на вкус. Сместа хубаво се омесва и се оставя да изстине. Престоява около 30 минути в хладилник. Оформят се кюфтенца, които леко се приплескват и овалват в брашно. Едната половина може да се изпържат, а другата половина да се изпекат във фурната. За пържените олиото трябва да е съвсем малко и едва да покрива тигана, за да не се разпаднат. Тези за печене се нареждат в тава с хартия за печене и се поливат с малко зехтин. Пекат се 15-20 минути на 200 градуса, след което се обръщат да се запекат за кратко и от другата страна. Сервират се с чеснов сос, който се приготвя, като се пасират последователно орехите и чесънът, добавя се зехтинът, а след това и галетата. Накрая се налива постепенно водата до желаната гъстота.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц