Бирените специалитети на Бавария

Бирените специалитети на Бавария Лакомник

Опитайте пивото с мръвка и картофи

Бирените специалитети на Бавария
Автор:Лакомник

Всеки от нас е чувал за баварски крем и какви ли не други вкуснотии, произлезли от един от най-богатите краища на Германия - Бавария. Тя е приютила в сърцето си заводите на няколко автомобилни гиганта и една от най-богатите в цялата страна. Какво слагат на трапезата си едни от най-заможните европейци, ако изключим бирата? Мръвки и картофи. Какво по-хубаво мезе за пиво? И каква по-хубава подправка за него от... бирата?

 

Баварски крем

Необходими продукти:

1 суха смес за пудинг

1 ч.ч. прясно мляко

3 жълтъка

6 с.л. захар

10 г желатин

1 ч.ч. сметана

Начин на приготвяне: Сваряваме пудинга в прясното мляко и захарта. Когато се охлади, го разбъркваме с жълтъците и сметаната. Разбиваме добре. Разтопяваме желатина и го прибавяме към сместа. Разбъркваме отново и разпределяме в купички. Оставяме в хладилника, докато се охлади.

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле

200-250 г гъби

200-250 г кашкавал

500-600 г картофи

500-600 мл прясно мляко

За соса:

3-4 с.л. брашно

масло

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Сваряваме пилето много добре. Обезкостяваме го и го нарязваме. Сваряваме картофите и ги правим на пюре. Запържваме брашното в маслото до златисто. Прибавяме и прясното мляко. Поръсваме с подправките. Махаме от котлона и на друго място запържваме измитети и нарязани гъби, също в масло. След няколко минути добавяме и пилето. Отгоре поливаме с половината от соса. Изсипваме пилето в тава. Около парчетата месо разпределяме картофено пюре. Поливаме всичко с останалия сос. Настъргваме кашкавал и запичаме докато той се разтопи.

 

Свинско с бира

Необходими продукти:

600 гр свинско месо

600 мл бира

3 глави лук

галета

сол

черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне: Суровото месо се нарязва на жулиени. Запържва се в зехтина, заедно с лука. Изчакваме няколко минути и поръсваме с галетата. Оставяме да къкри и добавяме бирата. Оставяме докато изври. Поръсваме с подправките. Най-добре е да се сервира с картофено пюре.

 

Супа

Необходими продукти:

2 моркова

200 гр спанак

70 гр масло

1 л. бира

1 ч. л. захар

500 гр варени картофи

1 с. л. сметана

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно и ги запържваме в маслото. След това идва ред на бирата. Оставяме ги да се задушат. Поръсвае със захарта. През това време пасираме сварените и обелени картофи. Към пюрето добавяме малко масло и подправките. Сместа с бирата се оставя да поври за кратко и се добавя към пюрето.

 

Картофи

Необходими продукти:

1 кг. картофи

200 гр. кисели краставички

200 гр. пушен бекон

150 гр. кашкавал

200 гр. гъби

125 гр. масло

Сол

1/2 ч.л. розмарин

Начин на приготвяне: Сварените предварително картофи нарязваме на кубчета като за картофена салата. Остналите продукти се нарязват на много ситни кубчета. Маслото се разтопява в тиган и към него се добавя розмаринът. Продуктите започват да се редят на пластове в тава. От време на време се поливат и с розмариновия сос.  Отгоре настъргваме кашкавал. Печем до златисто.

 

Ризото

Необходими продукти:

2 стръка праз

400 г ориз

300 г кашкавал  

100 г масло

1 ч.вино

1,5 л. бульон

Начин на приготвяне: Първо нарязваме праза и го запържваме в част от маслото. После добавяме при него и ориза. Доливаме виното. След като се изпари, започваме да добавяме по  малко от бульона докато оризът стане готов. Настъргвам кашкавала и го добавяме към оризовата смес. Поливаме с маслото.  Когато кашкавалът се стопи, сервирайте.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц