Белгийската кухня - френски вкус с немски размери

Белгийската кухня - френски вкус с немски размери Лакомник
Белгийската кухня - френски вкус с немски размери
Автор:Лакомник

Белгийската кухня е повлияна в значителна степен от френската, но носи и някои вкусове от холандската и немската, за това радва гостите на страна с голямо разнообразие от вкусове. Ястията се отличават с относително големи порции и отлично качество. Сред кулинарите е разпространено е мнението, че белгийската кухня се отличава с немски размер на порциите и френски финес.

Популярни са всякакви видове дивеч и дивечови птици, месо и пастети. Изключително предпочитани са също и рибата и рибните продукти, като неоспорим фаворит са мидите, които биват приготвяни по най-разнообразни начини. Пържените картофи се считат за белгийско откритие и са национална кулинарна гордост.

Закуската обикновено се състои от хляб, масло, конфитюр, сирена, пастети, варени яйца и чай или кафе. Обядът се счита за основното хранене за деня, а вечерята е по-лека. Представяме няколко вкусни традиционни примера за тази изтънчена кухня на Белгия.

 

Салата „Лиеж”

 

Време за приготвяне – 20 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

450 г зелен боб

4 картофа

150 г пушен бекон

30 г масло

2 с.л. ситно нарязан магданоз

2 с.л. ситно нарязан зелен лук

2 с.л. червен винен оцет

Приготвяне

Картофите се обелват и сваряват. Зеленият боб се слага в съд със студена вода, добавя се сол и се слага да заври. След като заври се намалява и оставя на слаб огън около 8 мин. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в маслото до златистокафяво. Към него се добавя оцетът и се оставя да ври докато намали обема си наполовина.

Зеленият боб се слага в салатна купа. По края на купата се подреждат нарязаните на резени картофи. Поръсва се с магданоза и зеления лук и се залива със соса от бекон и оцет. Сервира се топла.

 

Студени яйца с праз

 

Време за приготвяне – 25 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

1 кг праз

2 яйца

сок от един лимон

2 с.л. зехтин

1 с.л. майонеза

1 ч.л. дижонска горчица

няколко каперси

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне

Празът се нарязва на ситно и са задушава на слаб огън в зехтина докато омекне.

Яйцата се сваряват твърдо. Празът се разстила в плоска чиния и се подправя с лимонов сок, сол и пипер. Яйцата се обелват и задно с майонезата и горчицата се намачкват с вилица. Добавят се каперсите, разбърква се добре и сместа се разстила равномерно върху праза. Оставя се в хладилник 2 ч. Сервира се като студено предястие.

 

Аспержи по фламандски

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г аспержи

2 яйца (твърдо сварени)

125 г масло

4 с.л зелен лук (ситно нарязан)

4 с.л. магданоз (ситно нарязан)

черен пипер

сол

Приготвяне

Аспержите се измиват добре и твърдият долен край се отрязва и изхвърля. Сваряват се в подсолена вода около 15 мин. и се изваждат да се отцедят, като се запазват топли.

Яйцата се разрязват, жълтъкът се отделя от белтъка и всяко поотделно се натрошава на ситно. Маслото се разтопява в тиган и се подправя със сол и пипер. Аспержите се подреждат в плоска чиния, заливат се с разтопеното масло и се аранжират по края с яйцата. Отгоре се поръсват със ситно нарязаният лук и магданоз.

Сервира се топло, като предястие.

 

Белгийска лучена супа

 

Време за приготвяне – 35 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

3 гл. едър лук

100 г масло

1/2 ч.ч. настъргано сирене грюер

1 л пилешки бульон

4 дебели филии от франзела

500 мл бира

1/4 ч.л. чер пипер

1 ч.л. сол

Приготвяне

Лукът се нарязва на жулиени. Слага се в голям, дълбок тиган и се задушава в малко масло, докато омекне. Добавя се бульонът, бирата, солта и пиперът. Покрива се и се оставя да ври на слаб огън 30 мин. Филиите хляб се поръсват с настърганото сирене и се запичат. Супата се сервира гореща, като във всяка купичка се пуска да плува по една филия.

 

Гентска водна яхния

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г речна или езерна риба

80 г масло

500 мл рибен бульон

1 стрък праз

2 моркова

2 картофа

250 мл сметана

3 дафинови листа

черен пипер на зърна

1 яйчен жълтък

сол на вкус

 

Приготвяне

Праз лукът и морковите се нарязват на жулиени. Картофите се обелват и се нарязват на 2 см. кубчета. Маслото се нагрява в тиган и зеленчуците, заедно с дафиновите листа и черният пипер се сотират 5-7 мин., добавя се бульонът и се изчаква да заври. Добавя се рибата и се оставя да къкри около 10 мин. След това рибата се изважда и се нарязва на едри парчета. Към яйчния жълтък се добавя 30 мл бульон, като се бърка. Добавя се и сметаната, след което заедно се добавят в тенджерата. Поддържа се температура на границата на завирането, добавя се отново рибата и останалите подправки. Сервира се в купички.

 

Миди по белгийски с пържени картофи

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 4-6 бр.

 

Продукти

2 кг черни миди с черупки

200 мл бяло, сухо вино

2 скилидки чесън (счукани, или пресовани)

100 г масло

5 с.л. ситно нарязан магданоз

черен пипер

сол

майонеза

1 лимон

800 г картофи

олио за пържене

Приготвяне

Мидите се измиват и се почистват добре, като отворени, или счупени миди се изхвърлят. Виното се изсипва в дълбок тиган, или тенджера, добавят се мидите и се слага да заври. След това се намалява и се оставя да ври на слаб огън за 2 – 3 мин. докато мидите се отворят. Тези, които не се отварят се изхвърлят. След това мидите се изваждат от тигана и се поддържат топли. Виното се прецежда, връща се в тигана, оставя се да заври на слаб огън и се добавя маслото, като се бърка докато се разтвори. Добавят се и мидите и се оставят за 1 – 2 минути, за да се стоплят окончателно.

Картофите се обелват и се нарязват на пръчки с дължина 8 см. И дебелина 0.5 – 1 см. Поставят се в съд със студена вода за 1 час, след което се изваждат и поставят на домакинска хартия, за да се изцедят.

Загрява се олио във фритюрник, или дълбок тиган за пържене до 180°С. Картофите се слагат да се пържат на неголеми части за около 4 – 5 мин., изваждат се, когато започнат да добиват леко златист цвят и се оставят на домакинска хартия да се отцедят. Олиото се нагрява до 190°С и картофите се пържат отново около 2 минути, докато станат хрупкави и златисти. Изваждат се и се слагат отново да се отцедят, след което се поръсват със сол.

Мидите заедно с течността, в която са се готвили се разпределят в 4 дълбоки чинии, поръсват се с останалият магданоз и във всяка чиния се слага по една четвъртинка лимон. Сервират се със допълнителна чинийка за черупките и купичка с вода и лимонов сок.

Чипсът се сервира в отделна чиния с малка купичка майонеза.

 

Задушено по фламандски

 

Време за приготвяне – 2 часа

Порции – 6 бр.

 

Продукти

250 г говеждо

250 г агнешко

1 свински джолан

1 свинско ухо

1 свинска опашка

3 моркова

1 стрък целина

1 стрък праз

2 глави лук

2 глави ряпа

20 бр. брюкселско зеле

1/2 зелка

8 картофа

черен пипер

сол

1 вр. магданоз

4 дафинови листа

масло

Приготвяне

Нарязват се средно ситно целината, празът, лукът, морковите и ряпата. Зелето се нарязва на тънки резени, а картофите на големи парчета. Лукът се запържва в малко масло в голям дълбок тиган. Добавя се месото и се долива вода, така че да го покрие. Овкусява се със сол и чер пипер, добавят се магданозът и дафиновите листа и се слага да заври. Оставя се да ври около 30 мин., като се отпенва ако е необходимо. Добавят се и останалите зеленчуци без картофите и се оставя да ври на бавен огън около 90 мин. След това се добавят картофите и се оставя още 45 мин. Ако е необходимо се овкусява допълнително. Сервира се горещо в дълбоки купи.

 

Белгийски канелени курабийки

 

Време за приготвяне – 25 минути

Порции – 30 бр.

 

Продукти

200 г масло

450 г кафява захар

100 мл вода

1 яйце

2 с.л. мед

750 г самонабухващо брашно (или брашно и пакетче бакпулвер)

1 щипка сол

2 с.л. канела

30 обелени бадеми

мляко или яйце за намазване

Приготвяне

Маслото и захарта се смесват и разбъркват добре. Добавят се водата, яйцето и медът. Брашното се смесва със солта и канелата и се пресява. След това се добавя към маслената смес. Меси се до получаване на хомогенно тесто. След това се оставя да втасва около 5 часа. Когато е втасало, тестото се разделя на 30 части, които се правят на топки и се сплескват до дебелина около 1.5 см. Слагат се в тава, върху хартия за печене и се поставя по един бадем върху всяка курабийка. Намазват се отгоре с разбито яйце, или мляко и се пекат в предварително нагрята фурна на 170°С около 15 мин.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц