Ароматно агнешко в гювеч

Ароматно агнешко в гювеч Лакомник

Вкусно и крехко агнешко за цялото семейство и гостите

Ароматно агнешко в гювеч
Време за приготвяне
Приготвяне
120 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1.5-2 кг агнешко месо

1 ч.ч. ориз

3-4 връзки пресен лук

2 връзки джоджен

4-5 скилидки чесън

1 лимон

масло

мащерка

розмарин

салвия

куркума

сол

черен пипер

2-3 с.л. зехтин

2 с.л. червен пипер

 

Начин на приготвянe

Сокът от лимона, зехтинът, червеният пипер, мащерката, салвията, розмаринът, солта, чесънът и черният пипер се разбъркват в купичка. Агнешкото месо се измива и се подсушава. Намазва се хубаво с подправките и се оставя да отлежи една нощ в хладилника. От лимоновият сок месото става много крехко и ароматно. Пресният лук и джодженът се нарязват на ситно и се поставят на дъното на глинен съд. Агнешкото месо се поставя върху тях, поръсва се с парченца масло и се наливат 2 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и се пече в умерена фурна за 1 час. Изважда се от фурната, поставя се добре измитият ориз, налива се 1-2 ч.ч. гореща вода и отново се запича под капак 20-30 минути.

Още по темата
Още по темата
Агнешко задушено с лук и спанак
Месото се нарязва на хапки, почиства се от мазнината и се подсушава. Старият лук се нарязва на полумесеци, чесъна на ситно. Загрява се олиото на много силен огън,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц